Jaarverslag 2020

Wat hebben we bereikt in 2020?

Het nieuwe terrein voor de terminal van Eindhoven Airport gezien vanaf parkeergebouw P1.

Nieuw voorterrein en Airport Boulevard

Het terrein voor de terminal van Eindhoven Airport heeft een ware metamorfose ondergaan. In oktober 2019 startte de herinrichting van dit gebied, de oplevering ervan was in april 2020. Het terrein tussen de terminal en multifunctioneel parkeergebouw P1 is getransformeerd tot een modern vormgegeven verblijfsgebied met groen, een fontein, bijzondere verlichting en kunst. De ook in 2020 opgeleverde Airport Boulevard (tussen terminal en parkeergebouw P4) biedt reizigers en bezoekers volop overzicht en ruimte bij het wandelen naar de terminal of naar een van de parkeerterreinen. In het heringerichte verblijfsgebied heeft 'groen' een belangrijke plek. Zo zijn in totaal bijna honderd bomen geplant. In het gebied zijn rollen weggelegd voor technologie, design en kennis; zaken die de Brainportregio kenmerken. Voorbeelden hiervan zijn de bijzondere verlichting van lichtkunstenaar Har Hollands die met op afstand programmeerbare leds in de lichtmasten en taxiluifels kan inhaken op thema's en de vitrines van ontwerper Piet Hein Eek op het voorterrein. Hierin wordt in samenwerking met het Van Abbemuseum in wisselende exposities werk van kunstenaars uit de regio getoond. Eindhoven Airport wil het gebied - na de coronapandemie - tevens beschikbaar stellen voor de activatie van regionale evenementen. Hiermee wordt het gebied nog meer een podium en een waardige entree voor de regio.

Partnerships

Eindhoven Airport draagt bij aan het nog beter op de kaart zetten van de Brainportregio. Dat doen we onder meer door het aangaan van samenwerkingen en het afsluiten van partnership. Zo sloten we in 2020 voor het eerst een partnership af met Dutch Design Week (DDW) en GLOW. Deze bekende evenementen, die jaarlijks in Eindhoven plaatsvinden, trekken veel bezoekers en deelnemers uit binnen- en buitenland en zijn daardoor van belang voor de versterking van de economie en het imago van de Brainportregio. Eindhoven Airport vindt het belangrijk om deze evenementen, die een belangrijk stempel drukken op de Brainportregio, ook een podium te bieden op de luchthaven. Door de coronapandemie werden de DDW en GLOW vorig jaar vooral digitaal ingevuld. Eindhoven Airport droeg onder meer bij aan DDW middels een podcast over mobiliteit waarin directeur Roel Hellemons werd geïnterviewd. Daarnaast was de luchthaven een van de eyecatchers in de digitale versie van GLOW. Door de bijdrage van Eindhoven Airport en andere bedrijven en instellingen aan deze bijzondere vijftiende editie van GLOW werd het lichtkunstevenement - ondanks de coronacrisis - een onvergetelijke versie.

Het partnership met BrabantSport, dat onder meer tot doel heeft om (inter)nationale sportevenementen naar Brabant te halen, werd vorig jaar met drie jaar verlengd. Verder sloot Eindhoven Airport aan bij het initiatief om Formule E - de elektrische raceklasse van de FIA - naar Eindhoven te halen. Als founding partner ondersteunt Eindhoven Airport de ontwikkeling van het bidbook met als doel de regio op een internationaal podium te presenteren. Het bereiken van duurzame mobiliteit is een van de doelen van de luchthaven. Bijdragen aan het aantrekken van de Formule E past bij de doelstelling van de luchthaven om de regio nóg beter te maken.

Ondertekening van de uitgebreide samenwerking tussen Eindhoven Airport en PSV.

Door de verlenging en uitbreiding van het partnership met PSV in 2020 is Eindhoven Airport tot zeker de zomer van 2023 de officiële luchthaven van de club. Hiermee blijft de luchthaven ook de komende seizoenen het startpunt van de internationale campagnes van PSV. Ook gaat Eindhoven Airport als Airport van Brainport Eindhoven samen met PSV en haar Brainport-partners verder bouwen aan de versteviging van de Metropoolregio Brainport Eindhoven propositie.

De samenwerking met de Van Gogh Sites Foundation en Van Gogh Nationaal Park draagt bij aan het nog verder uitbouwen van de erfgoedlocaties en deze toegankelijk maken voor een breed publiek. Ook ondersteunt de luchthaven de oprichting van het Van Gogh Nationaal Park. Op Eindhoven Airport krijgt Van Gogh een prominente rol in de geplande overkapping van de looppaden op het platform. Daarnaast draagt de samenwerking met citymarketing organisatie Eindhoven365 bij aan een nog betere internationale positionering van Eindhoven en omgeving en de daaruit voortvloeiende waardecreatie voor de regio. Om aankomende passagiers ‘het verhaal van Eindhoven’ te vertellen werd vorig jaar een nieuwe communicatie-uiting gerealiseerd waarin de kracht van Brainport de hoofdrol heeft. Deze is aangebracht in de aankomsthal.

Kunstenaar Thijs Rooijakkers licht zijn kunstwerk toe tijdens 'Feel the Vibe at Eindhoven Airport'.

Feel the Vibe at Eindhoven Airport

Donderdag 17 september lanceerden Eindhoven Airport en het Van Abbemuseum ‘Feel the Vibe at Eindhoven Airport’. Dat gebeurde tijdens een openingsceremonie met een dansperformance van de Eindhovense breakdanceformatie ‘The Ruggeds’. Zij onthulden de drie vitrines op het voorterrein van de luchthaven waar werk is te zien van de Eindhovense beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers, de Eindhovense ontwerper Piet Hein Eek en van henzelf. De expo met als thema ‘Ruimte x Beweging’ is de eerste van wisselende exposities waarin reizigers en andere bezoekers kennismaken met het werk van talent uit de regio. Hierin staan technologie, design, kunst en innovaties uit Eindhoven en omgeving centraal.

Met ‘Feel the Vibe at Eindhoven Airport’ krijgt talent een podium en is het DNA van de regio al op de luchthaven zichtbaar. Het Van Abbemuseum en de luchthaven stellen twee keer per jaar een expositie samen die wordt getoond op het voorterrein van Eindhoven Airport.