Jaarverslag 2021

Maatschappelijke impact

Eindhoven Airport heeft in 2021 haar toenemende maatschappelijke en sociale aandacht verder vorm gegeven. Verschillende initiatieven op MVO-vlak werden gestructureerd en afgestemd met externe organisaties, zoals Samen voor Eindhoven waarmee de luchthaven sinds 2020 een samenwerkingsverband heeft.

De luchthaven organiseerde in het najaar van 2021 diverse activiteiten in de regio. In totaal besteedden 38 collega’s hieraan hun jaarlijkse ‘rechten’ op twee maal acht uur aan werktijd ten behoeve van vrijwilligerswerk. Het buddy-traject, geïnitieerd vanuit de samenwerking met de externe organisatie Impact 040, werd door acht collega’s ondersteund. Gedurende 12 weken waren zij sparringspartner voor werkzoekenden in de regio en hielpen zij hen bij het zoeken naar een baan. Op individuele basis hebben zich in 2021 ook enkele collega’s aangemeld om specifieke projecten te ondersteunen.

Medewerkers van de luchthaven fungeerden als sparringspartner in een buddytraject

Belangrijk onderdeel van onze maatschappelijke rol in de regio is het aanbieden van de luchthaven als werk- en leerlocatie. Zoals eerder is omschreven, is in samenwerking met Summa College het Leerwerkloket opgericht voor alle vragen rond opleiden, leren en ontwikkelen op en rond Eindhoven Airport.

De praktijkruimtes van Summa in P1 aan het voorplein van de luchthaven

Partnerships

Eindhoven Airport wil haar regio nóg beter maken en werkt ook met partners die deze regio sterker willen maken op economisch en innovatief vlak, onder andere door een betere internationale positie. Op dit moment zijn er onder andere meerjarige samenwerkingen met PSV, Van Gogh Brabant, TU Eindhoven, GLOW, Visit Brabant, Eindhoven365, Dutch Design Week, Brainport Eindhoven, BrabantSport, Formula Eindhoven, Muziekgebouw Eindhoven, het Van Abbemuseum en het eerder genoemde Samen voor Eindhoven.

PSV directeur Toon Gerbrands en Roel Hellemons (CEO Eindhoven Airport) onthullen de PSV Vibe op het voorterrein van de luchthaven

Ondanks het uitdagende jaar zijn er ook in 2021 een aantal mooie hoogtepunten te noteren. Zo werd samen met PSV gebouwd aan meer zichtbaarheid rond en in de terminal van de voetbalvereniging, onder andere in de nieuwe overkapping waarin naast PSV ook regionale iconen getoond worden, in samenwerking met partners Van Gogh Brabant en Brainport Eindhoven. In de zomer was de luchthaven als locatie onderdeel van de Visit Brabant campagne ‘Hier moet je zijn’ waarbij een 5 meter hoge pijl prijkte op het voorterrein met een welkomstboodschap voor de passagiers.

In oktober, tijdens de Dutch Design Week, is in samenwerking met de Design Academy en het Van Abbemuseum een nieuwe editie gepresenteerd van de permanente Feel the Vibe-expositie op het voorterrein van de luchthaven. In november, tijdens het internationale lichtfestival GLOW, was er op Eindhoven Airport een gigantische lichtpoort te vinden die symbool staat voor de toegangspoort naar de stad Eindhoven.

Eindhoven Airport tijdens GLOW