Jaarverslag 2021

Bredere regionale samenwerking

Om externe ontwikkelingen, zoals duurzame innovatie in de luchtvaart en de energietransitie, tijdig te signaleren en te implementeren in bedrijfsbeleid, -processen en actieplannen, heeft Eindhoven Airport ook in 2021 gestalte gegeven aan nieuwe vormen van samenwerkingen buiten de reguliere partners in het luchthavenproces.

Masterplan-E

In mei 2021 is de eerste verkenning gestart op zoek naar oplossingen voor een CO2-emissievrije luchthaven en de daarvoor benodigde energietransitie. Samen met Brainport Eindhoven organiseerde Eindhoven Airport een kennissessie met TNO, Fontys en TU/e op het gebied van energiegebruik, -opwek en -opslag. Insteek is het completeren van de onderzoeksrapportage Masterplan-E en de advisering over een gefaseerde realisatie van de energiedoelstellingen. Uiteindelijk moet dit traject leiden tot mogelijkheden om zelf energie op wekken én op te slaan. In 2022 wordt dit onderzoek vervolgd.

Zonnepanelen als opmaat voor de energietransitie op de luchthaven

​​Fieldlab Eindhoven Airport

Als luchthaven voor Brainport zoekt Eindhoven Airport ook toenadering tot relevante partijen in de bredere regio die de luchthaven kunnen ondersteunen met kennis bij de verdere ontwikkeling op gezamenlijke aandachtsgebieden; de operationele luchthavenprocessen en de elektrificatie van de luchthavensector in het algemeen. Als onderdeel van een bredere innovatiestrategie zal dit traject de komende jaren verder worden besproken.

Elektrisch vliegen in Nederland, en daarbuiten, is het doel vanaf 2025

Power Up

In april 2021 heeft Eindhoven Airport, samen met Rotterdam The Hague Airport, Groningen Eelde Airport, Royal Schiphol Group, Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en M3 Consultants het Power Up initiatief gelanceerd. Maastricht Aachen Airport heeft zich enkele maanden later aangesloten bij dit gezamenlijk streven om in 2025 de eerste test met elektrische passagiersvluchten uit te voeren tussen bovengenoemden luchthavens in Nederland. Na de oplevering van de Proof-of-Concept, is in 2021 verder geïnvesteerd in de uitwerking van een roadmap die moet leiden tot kennis- en ervaring op het gebied van elektrisch vliegen, in het bijzonder de technische infrastructuur, vanuit het perspectief van luchthavens.