Eindhoven Airport onderschrijft het doel om stapsgewijs toe te werken naar een klimaatneutrale luchtvaart in 2050. Dat is vastgelegd in het nationaal Akkoord Duurzame Luchtvaart. Een CO2-emissieloze grondoperatie op de luchthaven wordt werkelijkheid – dat is voor een groot deel onze eigen bedrijfsvoering en daarop hebben we zelf directe invloed. Deze activiteiten stoten uiterlijk in 2030 geen CO2 meer uit: we elektrificeren materieel, maken gebouwen gasloos en gaan lokaal energie opwekken. De terminaluitbreiding is op dit principe gebaseerd.
Onze duurzaamheidsagenda hebben we vastgelegd in de Planet Roadmap. Dit actieplan is toegespitst op CO2-reductie en het tegengaan van en het voorbereid zijn op klimaatverandering. De verduurzaming van de luchtvaart en de luchthaven staan centraal. We hebben in januari 2024 een publieksvriendelijke, interactieve versie van de Planet Roadmap gepubliceerd op onze website. Iedereen kan erop zien wat onze doelen, acties en maatregelen zijn.
Eindhoven Airport heeft de potentie om ongeveer 40 procent van de benodigde energie zelf op te wekken. Dat bleek in 2023 uit onderzoek dat we hebben gedaan in samenwerking met TU Eindhoven, Brainport Development en Future Focus. Er is onder meer gekeken naar energiebesparing, de opwekking van duurzame energie, het inzetten van batterijen voor opslag en het uitwisselen van energie met de omgeving. Om nog meer zelfvoorzienend te worden, blijven we zoeken naar oplossingen in de omgeving, bijvoorbeeld in samenwerking met Defensie en Flight Forum.
In 2024 hebben we in samenwerking met het ministerie van IenW en diverse partners verder onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de luchthaven als energiehub, onder de naam 'Design Thinking Traject: Luchthaven als Energy Hub'. In dit project verkennen we de mogelijkheid die luchthavens hebben om lokaal/regionaal hernieuwbare energie op te wekken. Ook bekijken we of de luchthaven een centrale rol kan spelen in het opslaan en distribueren van energie voor vliegtuigen, grondafhandelingsapparatuur en andere gebruikers op en buiten de luchthaven. Het project krijgt in 2025 een vervolg.
Luifel met zonnepanelen op de taxistrook
Zonnepanelen
In 2024 hebben we het aantal zonnepanelen uitgebreid naar in totaal 1.950 stuks. Dit wordt na de uitbreiding van de terminal verhoogd naar bijna 3.000 panelen, waarmee we kunnen voorzien in 10,2 procent van onze energiebehoefte.
Verduurzamen parkeergarage P4
We zijn begonnen met het verduurzamen van parkeergarage P4. De oude lampen zijn vervangen door duurzamere ledverlichting. De ledlampen worden 'slim' ingesteld, met gebruik van sensoren. Daarmee is de grootste energieverbruiker van P4 aangepakt.
Stroom- en gasverbruik
Het totale elektriciteitsverbruik is in 2024 nagenoeg gelijk gebleven. Er was sprake van een minieme daling van ongeveer 2 procent, van 8.234 MWh (2023) naar 8.087 MWh. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan de extra zonnepanelen en het vervangen van de verlichting in parkeergarage P4.
Ons gasgebruik is in 2024 gedaald met ongeveer 5 procent, van 193.840 kubieke meter in 2023 naar 184.720 kubieke meter in 2024. Dit komt onder andere door de sloop van het pand voor de autoverhuur.
Waterberging
Eindhoven Airport overlegt met de gemeente en het waterschap over de waterberging van de luchthaven. Met het oog op veranderende weersomstandigheden (natte periodes en droogte) werken we toe naar een robuuet en toekomstbestendig stelsel hiervoor.
Bij (ver)bouw en renovatie van gebouwen en terreinen houden we zo veel mogelijk rekening met het veranderende klimaat. Zo hebben we een waterberging gerealiseerd onder de garage op P3, zodat regenwater kan infiltreren in de bodem voordat het naar het riool wordt afgevoerd. Bij de toekomstige uitbreiding van de terminal wordt een waterbassin in de kelder gebouwd waar het hemelwater wordt opgevangen. Dat water wordt gebruikt voor de toiletten in de uitbreiding. De entreehal krijgt een groen dak dat werkt als waterbuffer en dat de opwarming van het gebouw beperkt zodat minder koeling nodig is.
In de aan te leggen bagagekelder komt een waterberging voor opslag van hemelwater
Minder uitstoot
We hebben ons ten doel gesteld om het brandstofgebruik van het afhandelmaterieel aan luchtzijde zo snel mogelijk naar nul te brengen, om zo de uitstoot van CO2, stikstof en (ultra)fijnstof maximaal te beperken. Te denken valt daarbij aan pushbackvoertuigen, cateringvoertuigen, vliegtuigtrappen en verrijdbare stroomaggregaten. Eind 2024 was 60 procent van het materieel elektrisch, opnieuw een verhoging ten opzichte van een jaar eerder (2023: 55 procent).
Voor veel zwaar materieel (zoals sneeuwschuivers) bestaan er nog geen elektrische varianten. Deze platformapparaten en -voertuigen draaien nog op diesel. Sinds 15 augustus is dat echter geen vervuilende fossiele diesel meer, daar zijn we mee gestopt. De luchthaven is volledig overgeschakeld op het gebruik van de biodiesel HVO100. Het gebruik van biodiesel is een tussenstap. In 2030 zijn de grondgebonden apparatuur aan luchtzijde en de platformvoertuigen naar verwachting volledig geëlektrificeerd.
Minder afval
Eindhoven Airport wil uiterlijk 2030 een zero waste-onderneming zijn door hergebruik en recycling van afval en materialen. Er wordt dan ook geen afval meer verbrand. Doel is ook dat we 50 procent minder natuurlijke grondstoffen gebruiken. Dit hebben we vastgelegd in ons contract met afvalafhandelaar Remondis.
In 2024 werd 62 procent van het afval hergebruikt of gerecycled dat is meer dan een jaar eerder (2023: 56 procent). De mate van scheiding van het afval is iets verbeterd: het percentage kwam uit op 37 (2023: 33). We zijn categorie 2-afval (dierlijk materiaal) gaan scheiden en er zijn op kantoor nieuwe afvalscheidingsstations gekomen.
Milieustraat airside
De milieustraat aan luchtzijde is in gebruik genomen. Mede daardoor konden we volledig overstappen op het gebruik van de biodiesel HVO100.
HVO100-dieseltank
Handleiding duurzaamheid
We hebben een Handleiding Duurzaamheid uitgebracht. We willen hiermee de bewustwording op dit vlak vergroten. De handleiding bevat handvatten voor de medewerkers van Eindhoven Airport voor het maken van duurzame inkoopkeuzes.
Hoogste niveau ACA
Eindhoven Airport hoort tot de achttien luchthavens ter wereld met het hoogste certificaat voor de CO2-reductie. In november is ons Level 5-keurmerk van het Airport Carbon Accreditation (ACA) vernieuwd. Level 5 is de meest ambitieuze certificering van het ACA-programma van de Airports Council International (ACI Europe). Deze gaat alleen naar luchthavens die de CO2-emissies van de eigen activiteiten met minimaal 90 procent hebben teruggebracht en zich committeren aan netto-nul uitstoot door het vliegverkeer. Ook Amsterdam Airport Schiphol en Rotterdam The Hague Airport zijn gewaardeerd op dit hoogste niveau.
Sinds 2012 is Eindhoven Airport CO2-neutraal voor de eigen activiteiten. Eindhoven Airport draait volledig op groene elektriciteit (windenergie van windmolens in Nederland) en groen gas.
Met partners op de luchthaven en in de omgeving werken we aan onze net-zero emissiedoelen. Totdat we nul uitstoot hebben bereikt, compenseren we onze restuitstoot. In 2024 was dat 13 tCO2 (2023: 5 tCO2). Deze stijging is onder meer te wijten aan extra gebruik van kaliumacetaat, dat wordt gesproeid ter voorkoming van gladheid op het platform.
De uitstoot van de activiteiten die voortkomen uit onze bedrijfsvoering compenseren we door deelname aan projecten die voldoen aan de richtlijnen van het Airport Carbon Accreditation programma. Eindhoven Airport heeft gekozen voor een herbebossingstraject in Tanzania en een lokaal klimaatproject gericht op de productie van biogas door de Smits Group in Wanroij. Het biogasproject is een compensatie voor de uitstoot die onze medewerkers veroorzaken bij de uitoefening van hun werkzaamheden, bijvoorbeeld met dienstreizen en woon- en werkverkeer.
Oplossingen voor netcongestie
In de toekomst groeit de stroombehoefte van Eindhoven Airport, onder meer doordat de grondafhandelingsmaterieel aan luchtzijde elektrisch wordt en de terminal en andere gebouwen van het gas afgaan. Bovendien hebben we extra elektriciteit nodig om de grotere terminal te bouwen en daarna ook te gebruiken. We hebben sinds 2019 het Masterplan-E, dat aangeeft welke projecten en activiteiten op de planning staan, gerelateerd aan de verwachte behoefte aan energie.
Hoewel de drukte op het elektriciteitsnet een grote punt van zorg blijft, heeft Eindhoven Airport in 2024 oplossingen gevonden voor de benodigde elektriciteit in de komende jaren. Met netbeheerder Enexis bereikten we een akkoord over een overkoepelende stroomaansluiting. Deze biedt ons de mogelijkheid de terminal uit te breiden en te exploiteren. Wel is nog een batterij nodig voor opslag en moeten we een energiemanagementsysteem ontwikkelen. Dit zijn we aan het onderzoeken.