Jaarverslag 2024

Focus op de leefomgeving

Bijdragen aan het woon-, werk- en leefklimaat

Eindhoven Airport wil een belangrijke bijdrage leveren aan het woon-, werk- en leefklimaat in de regio. Het doel is de positieve impact van onze activiteiten op de omgeving en omwonenden te vergroten en de negatieve gevolgen zo veel mogelijk terug te dringen. De beperking van de geluidshinder is hierin een cruciaal element.

We spannen ons maximaal in om een betrouwbare partner en goede buur te zijn. Bij een goede relatie met de omgeving horen goed overleg en een open communicatie.

Luchthaven Eindhoven Overleg
Ontwikkelingen omtrent de luchthaven die de omgeving raken bespreken we in het Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO). Belangrijke thema's zijn geluid, een gezonde leefomgeving, het klimaat, en de verduurzaming van de luchtvaart. Specifieke aandachtspunten in 2024 waren de startprocedures voor vertrekkende vliegtuigen, het nieuwe geluidmeetnet en de ontwikkelingen bij het Regionaal Informatie Centrum (RIC).

Wie zitten er in het LEO?

Het Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO) is breed samengesteld om een breed draagvlak te kunnen creëren. Deelnemers zijn: het ministerie van Defensie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven, de Brabantse Milieufederatie, VNO/NCW, Brainport Development, Transavia, Eindhoven365, diverse bewonersorganisaties, omliggende gemeenten, en Eindhoven Airport. De partijen worden via het LEO nauw betrokken bij belangrijke speerpunten, zoals het beperken van geluidshinder, de verbetering van de luchtkwaliteit, en het bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Ze zoeken een balans tussen de toegevoegde waarde van de luchthaven voor de regio en de belasting van de leefomgeving rond de luchthaven. Werkgroepen werken specifieke kwesties uit: Geluid, Gezondheid, Klimaat, Fondsvorming, Meerwaarde voor de regio en Communicatie. Indien gewenst stelt het LEO afzonderlijke commissies of tijdelijke werkgroepen in.

Geluid

Het LEO heeft continu aandacht voor het toekomstige sturingsmodel van Eindhoven Airport: daarin is de geluidsbelasting leidend en niet het aantal vliegtuigbewegingen. Uitgangspunt is dat de geluidsbelasting afneemt. Dit model treedt in 2028 in werking. Daarvoor is echter een wijziging van het Luchthavenbesluit nodig. Dit besluit heeft vertraging opgelopen door veranderingen in het militair gebruik van de luchthaven. Het Luchthavenbesluit betreft de gehele luchthaven Eindhoven, dat zowel civiel als militair wordt ingezet.

Omdat Eindhoven Airport de civiele medegebruiker is van de militaire luchthaven Eindhoven, hebben we voor elk gebruiksjaar een medegebruikersvergunning (MGV) nodig. Deze wordt afgegeven door het ministerie van Defensie in samenspraak met het ministerie van IenW. In december 2024 hebben we de MGV voor 2025 ontvangen.

In het LEO is de gewenste startprocedure voor vliegtuigen besproken. Dit is de zogeheten NADP-1, die minder geluidsoverlast veroorzaakt in de nabije omgeving van de luchthaven omdat vliegtuigen direct na de start naar hogere vliegroutes klimmen. Deze startprocedure wordt in januari opgenomen als voorkeursprocedure in het AIP, het informatiebulletin voor gezagvoerders. Voor meer over startprocedures en andere maatregelen, zie Duurzame luchtvaart.

Vliegtuigbewegingen in 2024

Het aantal vliegtuigbewegingen op Eindhoven Airport is licht gedaald, van 41.496 (2023) naar 40.826 in 2024. Dit komt met name door een aantal annuleringen van Transavia. We blijven zoals afgesproken onder het maximumaantal, dat sinds 2020 in de medegebruikersvergunning is bevroren op 41.500. In ons vijfpuntenplan hebben we dit maximumaantal voor 2026 en 2027 verlaagd naar 40.500.

Vertegenwoordigers van Eindhoven Airport, omwonenden en Casper na de contractondertekening voor aanleg van het nieuwe geluidmeetnet

Nieuw geluidmeetnet

We zijn begonnen met de aanleg van een nieuw geluidmeetnet, een stelsel aan meetpalen in de omgeving van de luchthaven. Met de nieuwe, moderne palen, gekoppeld aan nieuwe software, kunnen we het werkelijke vliegtuiggeluid beter meten. De vorige meetpalen waren verouderd en hadden het einde van hun levensduur bereikt. Ze stonden (deels) ook op minder geschikte locaties.

De bedoeling van het nieuwe geluidmeetnet, geleverd door Casper, is dat de gegevens kunnen worden gebruikt als informatiebron voor de omgeving. We ontsluiten de meetresultaten voor het grote publiek door ze te koppelen aan het vernieuwde, gebruiksvriendelijke dashboard van Samenopdehoogte.nl. Iedereen in de omgeving heeft daardoor een duidelijker overzicht van het vliegverkeer en het vliegtuiggeluid. Voor omwonenden is het makkelijker om een melding over vliegtuiggeluid te doen.

De vervanging van de geluidmeetpalen en de daaraan gekoppelde software was een opdracht van het Luchthaven Eindhoven Overleg. De LEO-werkgroep Geluid is nauw betrokken bij dit project. Afgevaardigden hebben meegewerkt aan het bepalen van de nieuwe locaties voor de geluidmeetpalen en de inrichting van het meldingssysteem.

Duidelijkheid over natuurvergunning
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit – tegenwoordig het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, LVVN – heeft in juni 2024 besloten dat Eindhoven Airport op basis van de Wet natuurbescherming geen natuurvergunning nodig heeft. Er geldt voor de luchthaven geen vergunningsplicht omdat de aanvraag betrekking heeft op al bestaande rechten van de luchthaven. Formeel is er sprake van een 'positieve weigering' op de door ons ingediende aanvraag voor een natuurvergunning.

Met het oog op bescherming van de nabijgelegen Natura 2000-gebieden heeft het ministerie van LVVN wel een aantal voorwaarden gesteld; het wil voorkomen dat de stikstofuitstoot toeneemt en wil daarover de regie houden. Dit is opgenomen in een maatwerkvoorschrift. Daarin is de bovengrens bepaald van de stikstofuitstoot door de vliegtuigen en de activiteiten op het platform. In 2026 moeten we hierover voor het eerst gaan rapporteren (over het jaar 2025). De emissies worden gedurende het jaar gemonitord en zo nodig en zo mogelijk worden maatregelen getroffen om emissies te beperken.

Het besluit is overigens nog niet onherroepelijk; er is beroep aangekondigd door Mobilisation for the Environment.

Revisievergunning
Eindhoven Airport heeft een nieuwe revisievergunning milieu ontvangen. Dat is in feite een overkoepelende vergunning op basis van de Wet milieubeheer (tegenwoordig de Omgevingswet). De vergunning beslaat alle activiteiten op de luchthaven, waarmee alle eerdere afzonderlijke deelvergunningen komen te vervallen.

In de revisievergunning zijn slechts enkele specifieke voorschriften opgenomen; voor overige milieuaspecten verwijst de vergunning naar algemene wet- en regelgeving op dit vlak. De voorschriften betreffen bijvoorbeeld het proefdraaien van vliegtuigmotoren, de opslag van gevaarlijke stoffen en een informatieplicht. De informatieplicht houdt in dat we het bevoegd gezag actief moeten informeren over wijzigingen binnen de bedrijfsvoering en de impact daarvan op het milieu.

Er zijn geen beroepschriften ontvangen na de publicatie, wat betekent dat de nieuwe vergunning onherroepelijk is.