Jaarverslag 2024

Reizigers, bestemmingen, voorzieningen

Met onze focus op kwaliteit, de eerste pijler in onze strategie, kijken we naar onze reizigers, ons bestemmingennetwerk en onze voorzieningen. Dit is de basis, en die moet op orde zijn. We willen het onze klanten en medewerkers zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk maken. Verder hechten we eraan dat de luchthaven voor iedereen goed bereikbaar is, met het OV, de auto of de fiets. Veiligheid is altijd prioriteit nummer één.

Onze reizigers

Opnieuw heeft Eindhoven Airport een zeer succesvol jaar gedraaid. Het aantal passagiers kwam uit op 6,8 miljoen, nagenoeg gelijk aan het aantal in 2023, ons recordjaar. Onze operatie verliep over de gehele linie soepel, en de klanttevredenheid bleek hoog. Wel hadden we te maken met enkele dagen waarop minder of geen vliegtuigen konden opstijgen of landen; dat was een gevolg van de wereldwijde Windows-storing en problemen met het computernetwerk van Defensie. Bovendien waren er een aantal mistdagen waarop niet of minder kon worden gevlogen.

De bezettingsgraad van de vliegtuigen was wederom hoog: 89 procent van het totaal aantal stoelen was bezet. In 2023 was dat 88 procent. Mei werd de drukste maand ooit, met 680.953 (aankomende en vertrekkende) passagiers. De drukste dag dit jaar was 12 mei met 24.853 passagiers. De populairste bestemmingen dit zomerseizoen waren Malaga, Londen en Alicante.

Ongeveer één op de drie passagiers reist voor bezoek aan vrienden of familie in Nederland of in het buitenland. Dat was vijf jaar geleden één op de vijf. Voor ongeveer 55 procent van de reizigers geldt Eindhoven Airport als zogenoemde vertrekluchthaven naar een bestemming in het buitenland. Voor 45 procent van alle reizigers geldt dat precies andersom. Deze groep komt naar Eindhoven toe (en reist vervolgens weer terug). Dat toont aan dat Eindhoven Airport in steeds grotere mate voorziet in de mobiliteitsbehoefte die past bij de internationalisering van de Brainportregio.

Een toast met Transavia op de nieuwe bestemming Oslo

Bestemmingen in 2024

Eindhoven Airport streeft naar een netwerk van bestemmingen dat zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften van de regio. Het aantal bestemmingen lag eind 2024 lager dan een jaar eerder: 79 (2023: 84), verspreid over 28 landen (2023: 29).

Vanwege de lage bezettingsgraden/interesse heeft Transavia afscheid genomen van Bordeaux als bestemming. Marseille is geschrapt uit het netwerk van Ryanair. En WizzAir besloot tot een grote herziening van zijn bestemmingen, waardoor Kaunas, Lublin, Poznan, Riga, Rzeszow, Suceava en Tuzla uit het aanbod zijn verdwenen.

Er kwamen twee nieuwe bestemmingen bij in Marokko: Tanger (Ryanair) en Al Hoceima (TUI). Transavia, die gebruik maakte van onze stimuleringsregeling 'New Route Support', is vanaf februari 2024 gaan vliegen op Oslo.

Er waren op Eindhoven Airport in 2024 acht airlines actief. De marktaandelen van de grootste luchtvaartmaatschappijen bleven nagenoeg onveranderd. Ryanair is op onze luchthaven de grootste, gevolgd door Transavia en WizzAir. Na bijna vijftien jaar op de luchthaven te hebben gevlogen heeft Corendon in de zomer besloten de diensten op de luchthaven te staken.

Transavia en TUI zijn nog steeds de enige maatschappijen die vliegtuigen met Eindhoven Airport als thuisbasis hebben.

Bestemmingennetwerk in 2024

Bus in plaats van vliegtuig
Flixbus heeft in 2024 de busverbindingen vanaf en naar Eindhoven Airport uitgebreid. Het busbedrijf had in 2023 al een directe lijn naar Amsterdam; er zijn diverse Europese steden toegevoegd aan de dienstregeling. Sinds 28 maart rijden er bussen naar Antwerpen en Brussel. Op 16 april kwam daar nog Parijs bij (via Antwerpen en Brussel).

Soepel vertrekproces
We zijn tevreden over de ontwikkelingen in het vertrekproces voor de passagiers in 2024. Er was sprake van een 'reguliere' drukte, vergelijkbaar met vorig jaar.

Vloeistoffencontrole
De securitycontroles zijn helaas wel weer iets tijdrovender geworden. Sinds 1 september 2024 mogen reizigers geen vloeistoffen of gels meer meenemen in de handbagage in verpakkingen groter dan 100 milliliter. De kleine verpakkingen moeten bij de security uit de handbagage worden gehaald en (in doorzichtige zakjes) worden aangeboden ter controle. De restricties gelden voor alle Europese luchthavens. Het is nog niet bekend tot wanneer. Bijkomend nadeel is dat we meer afval hebben te verwerken, doordat passagiers te grote plastic flesjes en andere verpakkingen achter moeten laten.

De afgelopen jaren was het toegestaan grotere flessen water, gel of zonnebrand mee te nemen in de handbagage. Dat was mogelijk omdat de moderne 3D CT-scanners, die ook Eindhoven Airport gebruikt, gevaarlijke stoffen eenvoudig herkennen. De Europese Commissie heeft deze manier van vloeistoffencontrole voor de hele EU tijdelijk verboden, vanwege 'technische kwesties' die op sommige locaties problemen veroorzaakten.

Pre-scan
In 2024 hebben we de vervanging van de pre-scanpoortjes aanbesteed. De pre-scan leest de boardingpas van de passagiers, waarna ze hun weg kunnen vervolgen naar de securitycontrole. De zes nieuwe eGates worden in het eerste kwartaal van 2025 geïnstalleerd. Twee daarvan zijn extra breed om meer ruimte te bieden aan bijvoorbeeld reizigers met een beperking en gezinnen. Een mogelijke toekomstige toevoeging is het gebruik van biometrie.

Reserveren tijdslot
De pilot met de tijdsloten voor de securitycontrole is afgerond. Passagiers konden tot en met eind 2024 twee dagen van tevoren een tijdslot van vijftien minuten reserveren voor de veiligheidscontrole. Als ze zich binnen dit tijdslot meldden, mochten ze een deel van de (eventuele) rij overslaan. De gratis service, die we aanboden op onze website, bood vooral in de piekmaanden voordelen. Voor de passagiers betekent een dergelijke service meer gemak en snelheid, voor de luchthaven betekent het dat piekbelasting kan worden verlaagd. In 2025 evalueren we het project. Mogelijk wordt de dienst gekoppeld aan de geïntroduceerde pre-scanpoorten.

Overigens kunnen reizigers ook nog de Fast Track gebruiken. Wie daarvoor online vooraf een boeking maakt, kan via de voorkeurslane naar de security, zonder wachttijd of met kortere wachttijd. In 2024 hebben 9.035 passagiers gebruikgemaakt van de Fast Track.

Privium Express Lounge
Nieuw is de Privium-service. Met Privium, dat al jaren bestaat op Schiphol, hebben leden toegang tot een exclusieve lounge en een snelle doorgang door de security. De Privium Express Lounge opent in het eerste kwartaal 2025 op de locatie waar voorheen de Aspire-businesslounge zat.

Entry Exit System
In 2024 zou het Entry Exit System (EES) van start gaan, maar dit is opnieuw uitgesteld. We wachten verdere besluitvorming op EU- en nationaal niveau af. Het grensbewakingssysteem, dat onder verantwoordelijkheid van de marechaussee valt en uiteindelijk verplicht wordt in de hele EU, registreert niet-EU-burgers als ze een buitengrens van de Unie oversteken. De eerste keer dat ze de EU binnenkomen, dienen alle gegevens te worden opgenomen, waaronder de biometrie (vingerafdrukken en gezichtsopnames). Dat gaat gevolgen hebben voor de processen, looproutes en wachttijden.