Eindhoven Airport N.V. (hierna Eindhoven Airport), gevestigd te Eindhoven, Luchthavenweg 25, is een Naamloze Vennootschap en is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 17051407.
Eindhoven Airport heeft 3 aandeelhouders, te weten Schiphol Nederland B.V. voor 51%, provincie Noord-Brabant voor 24,5% en gemeente Eindhoven eveneens voor 24,5%. Eindhoven Airport heeft zelf (sinds 24 oktober 2012) een 100%-deelneming, te weten Eindhoven Airport Hotel B.V. Het resultaat van Eindhoven Airport Hotel B.V. is met ingang van het boekjaar 2013 voor 100% in de consolidatie van Eindhoven Airport opgenomen.
Deze jaarrekening bevat de financiële informatie van zowel de onderneming als de geconsolideerde maatschappijen van de onderneming.
De activiteiten van Eindhoven Airport betreffen het exploiteren van het civiele gedeelte van het militaire vliegveld Eindhoven.
Deze jaarrekening heeft betrekking op het boekjaar 2023 dat is geëindigd op balansdatum 31 december 2023.
De geconsolideerde jaarrekening van Eindhoven Airport maakt deel uit van de statutaire jaarrekening van Eindhoven Airport en is opgesteld volgens de wettelijke bepalingen van Titel 9 Boek 2 van het Burgelijk Wetboek. De grondslagen die worden toegepast voor de waardering van activa en passiva en de resultaatbepaling zijn gebaseerd op historische kosten, tenzij anders vermeld in de verdere grondslagen.
De financiële gegevens van de onderneming zijn in de geconsolideerde jaarrekening verwerkt. Derhalve vermeldt de enkelvoudige winst-en-verliesrekening conform artikel 402 Boek 2 BW slechts het aandeel in het resultaat van de vennootschap waarin wordt deelgenomen na belastingen en het overige resultaat na belastingen.
Deze jaarrekening is opgesteld uitgaande van de continuïteitsveronderstelling.
Activa en passiva worden tegen historische kostprijs opgenomen, tenzij anders vermeld in de verdere grondslagen.
Een actief wordt in de balans verwerkt wanneer het waarschijnlijk is dat de toekomstige economische voordelen naar de onderneming zullen toevloeien en het actief een kostprijs of een waarde heeft waarvan de omvang betrouwbaar kan worden vastgesteld. Activa die hier niet aan voldoen worden niet in de balans verwerkt, maar worden aangemerkt als niet in de balans opgenomen activa.
Een verplichting wordt in de balans verwerkt wanneer het waarschijnlijk is dat de afwikkeling daarvan gepaard zal gaan met een uitstroom van middelen die economische voordelen in zich bergen en de omvang van het bedrag waartegen de afwikkeling zal plaatsvinden op betrouwbare wijze kan worden vastgesteld. Onder verplichtingen worden mede voorzieningen begrepen. Verplichtingen die hier niet aan voldoen worden niet in de balans opgenomen, maar worden verantwoord als niet in de balans opgenomen verplichtingen.
Een in de balans opgenomen actief of verplichting blijft op de balans opgenomen als een transactie niet leidt tot een belangrijke verandering in de economische realiteit met betrekking tot het actief of de verplichting. Dergelijke transacties geven evenmin aanleiding tot het verantwoorden van resultaten. Bij de beoordeling of er sprake is van een belangrijke verandering in de economische realiteit wordt uitgegaan van de economische voordelen en risico’s die zich naar alle waarschijnlijkheid in de praktijk zullen voordoen en niet op basis van voordelen en risico’s waarvan redelijkerwijze niet te verwachten is dat zij zich zullen voordoen.
Een actief of verplichting wordt niet langer in de balans opgenomen indien een transactie ertoe leidt dat alle of nagenoeg alle rechten op economische voordelen en alle of nagenoeg alle risico's met betrekking tot het actief of de verplichting aan een derde zijn overgedragen. De resultaten van de transactie worden in dat geval direct in de winst-en-verliesrekening opgenomen, rekening houdend met eventuele voorzieningen die dienen te worden getroffen in samenhang met de transactie.
Indien de weergave van de economische realiteit ertoe leidt dat het opnemen van activa waarvan de rechtspersoon niet het juridisch eigendom bezit, wordt dit feit vermeld.
Baten worden in de winst-en-verliesrekening opgenomen wanneer een vermeerdering van het economisch potentieel, samenhangend met een vermeerdering van een actief of een vermindering van een verplichting, heeft plaatsgevonden, waarvan de omvang betrouwbaar kan worden vastgesteld. Lasten worden verwerkt wanneer een vermindering van het economisch potentieel, samenhangend met een vermindering van een actief of een vermeerdering van een verplichting, heeft plaatsgevonden, waarvan de omvang betrouwbaar kan worden vastgesteld.
De opbrengsten en kosten worden toegerekend aan de periode waarop zij betrekking hebben.
De jaarrekening wordt gepresenteerd in euro’s, wat tevens de functionele valuta is van de onderneming. Er is nauwelijks sprake van transacties in vreemde valuta. Alle financiële informatie in euro’s is afgerond op het dichtstbijzijnde duizendtal.
De opstelling van de jaarrekening vereist dat het management oordelen vormt en schattingen en veronderstellingen maakt die van invloed zijn op de toepassing van grondslagen en de gerapporteerde waarde van activa en verplichtingen, en van baten en lasten. De daadwerkelijke uitkomsten kunnen afwijken van deze schattingen. De schattingen en onderliggende veronderstellingen worden voortdurend beoordeeld. Herzieningen van schattingen worden opgenomen in de periode waarin de schatting wordt herzien en in toekomstige perioden waarvoor de herziening gevolgen heeft. De volgende waarderingsgrondslagen zijn naar de mening van het management het meest kritisch voor het weergeven van de financiële positie en vereisen schattingen en veronderstellingen:
Waardering commercieel vastgoed en erfpacht
Voorzieningen.
De geconsolideerde jaarrekening omvat de financiële gegevens van de onderneming en haar dochtermaatschappijen in de groep, andere groepsmaatschappijen en andere rechtspersonen waarover overheersende zeggenschap kan worden uitgeoefend dan wel waarover de centrale leiding bestaat. Dochtermaatschappijen zijn deelnemingen waarin de onderneming (en/of een of meer van haar dochtermaatschappijen) meer dan de helft van de stemrechten in de algemene vergadering kan uitoefenen, of meer dan de helft van de bestuurders of van de commissarissen kan benoemen of ontslaan. Groepsmaatschappijen zijn deelnemingen waarin de onderneming een meerderheidsbelang heeft, of waarop op een andere wijze een beleidsbepalende invloed kan worden uitgeoefend. Bij de bepaling of beleidsbepalende invloed kan worden uitgeoefend, worden financiële instrumenten betrokken die potentiële stemrechten bevatten en direct kunnen worden uitgeoefend.
Belangen die uitsluitend worden aangehouden om ze te vervreemden worden niet geconsolideerd .
Nieuw verworven deelnemingen worden in de consolidatie betrokken vanaf het tijdstip waarop beleidsbepalende invloed kan worden uitgeoefend. Afgestoten deelnemingen worden in de consolidatie betrokken tot het tijdstip van beëindiging van deze invloed.
De posten in de geconsolideerde jaarrekening worden opgesteld volgens uniforme grondslagen van waardering en resultaatbepaling van de groep. In de geconsolideerde jaarrekening zijn de onderlinge schulden, vorderingen en transacties geëlimineerd, evenals de binnen de groep gemaakte winsten. De groepsmaatschappijen zijn integraal geconsolideerd.
Financiële instrumenten omvatten investeringen in aandelen en obligaties, handels- en overige vorderingen, geldmiddelen, leningen en overige financieringsverplichtingen, afgeleide financiële instrumenten (derivaten), handelsschulden en overige te betalen posten. Financiële activa en financiële verplichtingen worden in de balans opgenomen op het moment dat contractuele rechten of verplichtingen ten aanzien van dat instrument ontstaan. In de jaarrekening zijn de volgende categorieën financiële instrumenten opgenomen: verstrekte leningen en overige vorderingen, overige financiële verplichtingen. Eindhoven Airport maakt geen gebruik van afgeleide instrumenten (derivaten) en houdt geen handelsportefeuille aan. Financiële instrumenten worden bij de eerste opname verwerkt tegen reële waarde, waarbij (dis)agio en de direct toerekenbare transactiekosten in de eerste opname worden meegenomen. Na de eerste opname worden financiële instrumenten op de hierna beschreven manier gewaardeerd.
Verstrekte leningen en overige vorderingen
Verstrekte leningen en overige vorderingen worden na eerste opname gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs op basis van de effectieve-rentemethode, verminderd met bijzondere waardeverminderingsverliezen. De effectieve rente en eventuele bijzondere waardeverminderingsverliezen worden direct in de winst-en-verliesrekening verwerkt. Aan- en verkopen van financiële activa die tot de categorie verstrekte leningen en overige vorderingen behoren, worden verantwoord op de transactiedatum.
Langlopende en kortlopende schulden en overige financiële verplichtingen
Langlopende en kortlopende schulden en overige financiële verplichtingen worden na eerste opname gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs op basis van de effectieve-rentemethode. De effectieve rente wordt direct in de winst-en-verliesrekening verwerkt.
De aflossingsverplichtingen voor het komend jaar van de langlopende schulden worden opgenomen onder kortlopende schulden.
Bijzondere waardeverminderingen financiële activa
Een financieel actief dat niet wordt gewaardeerd tegen (1) reële waarde met waardewijzigingen in de winst-en-verliesrekening of (2) geamortiseerde kostprijs of lagere marktwaarde, wordt op iedere verslagdatum beoordeeld om te bepalen of er objectieve aanwijzingen bestaan dat het actief een bijzondere waardevermindering heeft ondergaan. Een financieel actief wordt geacht onderhevig te zijn aan een bijzondere waardevermindering indien er objectieve aanwijzingen zijn dat na de eerste opname van het actief zich een gebeurtenis heeft voorgedaan die een negatief effect heeft gehad op de verwachte toekomstige kasstromen van dat actief en waarvan een betrouwbare schatting kan worden gemaakt.
Objectieve aanwijzingen dat financiële activa onderhevig zijn aan een bijzondere waardevermindering omvatten financiële problemen van de rechtspersoon of de schuldenaar die het instrument heeft uitgegeven, contractbreuk zoals het niet nakomen van betalingsverplichtingen en/of achterstallige betalingen met betrekking tot rente of aflossingen, herstructurering van een aan de onderneming toekomend bedrag onder voorwaarden die de onderneming anders niet zou hebben overwogen, aanwijzingen dat een debiteur of emittent failliet zal gaan of waarschijnlijk tot een financiële reorganisatie zal overgaan, en het verdwijnen van een actieve markt voor een bepaald effect. Daarnaast worden subjectieve indicatoren samen met objectieve aanwijzingen voor bijzondere waardevermindering overwogen. Voorbeelden hiervan zijn het wegvallen van actieve markten in het geval van financiële activa met een beursnotering, een verlaging van de kredietwaardigheid van de andere partij zijnde de rechtspersoon of schuldenaar van het uitgegeven instrument of een daling van de reële waarde van een financieel actief beneden de kostprijs of geamortiseerde kostprijs.
Aanwijzingen voor bijzondere waardeverminderingen van vorderingen die door de onderneming worden gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs worden zowel op het niveau van specifieke activa als op collectief niveau in aanmerking genomen. Van afzonderlijk belangrijke vorderingen wordt beoordeeld of deze individueel onderhevig zijn aan bijzondere waardevermindering. Van afzonderlijk belangrijke vorderingen die niet individueel onderhevig zijn gebleken aan bijzondere waardevermindering en van afzonderlijk niet belangrijke vorderingen wordt collectief beoordeeld of deze onderhevig zijn aan bijzondere waardevermindering, dit door samenvoeging van vorderingen met vergelijkbare risicokenmerken.
Bij de beoordeling van de collectieve waardevermindering gebruikt de onderneming historische trends met betrekking tot de waarschijnlijkheid van het niet nakomen van betalingsverplichtingen, het tijdsbestek waarbinnen incassering plaatsvindt en de hoogte van gemaakte verliezen. De uitkomsten worden bijgesteld als de ondernemingsleiding van oordeel is dat de huidige economische en kredietomstandigheden zodanig zijn dat het waarschijnlijk is dat de daadwerkelijke verliezen hoger dan wel lager zullen zijn dan historische trends suggereren.
Een bijzonder waardeverminderingsverlies met betrekking tot een tegen geamortiseerde kostprijs gewaardeerd financieel actief wordt bepaald als het verschil tussen de boekwaarde en de contante waarde van de verwachte toekomstige kasstromen, gedisconteerd tegen de oorspronkelijke effectieve rente van het actief.
Bijzondere waardeverminderingsverliezen worden opgenomen in de winst-en-verliesrekening. Rente op het aan een bijzondere waardevermindering onderhevige actief blijft verantwoord worden via oprenting van het actief met de oorspronkelijke effectieve rente van het actief. Als in een latere periode de waarde van het actief, onderhevig aan een bijzondere waarde vermindering, stijgt en het herstel objectief in verband kan worden gebracht met een gebeurtenis die plaatsvond na de opname van het bijzondere waardeverminderingsverlies, wordt het bedrag uit hoofde van het herstel (tot maximaal de oorspronkelijke kostprijs) opgenomen in de winst-en-verliesrekening.
Saldering van financiële instrumenten
Een financieel actief en een financiële verplichting worden gesaldeerd als de onderneming beschikt over een deugdelijk juridisch instrument om het financiële actief en de financiële verplichting gesaldeerd af te wikkelen en de onderneming het stellige voornemen heeft om het saldo als zodanig netto of simultaan af te wikkelen.
Als sprake is van een overdracht van een financieel actief dat niet voor verwijdering uit de balans in aanmerking komt, wordt het overgedragen actief en de daarmee samenhangende verplichting niet gesaldeerd.
Immateriële vaste activa worden in de balans opgenomen wanneer het waarschijnlijk is dat de toekomstige voordelen die dat actief in zich bergt, zullen toekomen aan de onderneming en de kosten van dat actief betrouwbaar kunnen worden vastgesteld.
De immateriële vaste activa worden gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs of vervaardigingsprijs, verminderd met cumulatieve afschrijvingen en bijzondere waardeverminderingen.
De uitgaven na eerste verwerking van een gekocht of zelf vervaardigd immaterieel vast actief worden toegevoegd aan de verkrijgings- of vervaardigingsprijs als het waarschijnlijk is dat de uitgaven zullen leiden tot een toename van de verwachte toekomstige economische voordelen en de uitgaven en de toerekening aan het actief op betrouwbare wijze kan worden vastgesteld. Als niet wordt voldaan aan de voorwaarden voor activering worden de uitgaven verantwoord als kosten in de winst-en-verliesrekening.
Het geactiveerde bedrag wordt volgens de lineaire methode afgeschreven in 15 jaar.
Materiële vaste activa worden in de balans verwerkt indien het waarschijnlijk is dat de toekomstige prestatie-eenheden met betrekking tot dat actief zullen toekomen aan de onderneming en de kosten van het actief betrouwbaar kunnen worden vastgesteld.
Onderscheid wordt gemaakt tussen materiële vaste activa ten behoeve van operationele activiteiten, materiële vaste activa in uitvoering en vastgoedbeleggingen.
Materiële vaste activa ten behoeve van operationele activiteiten worden gewaardeerd tegen hun kostprijs, verminderd met de cumulatieve afschrijvingen en bijzondere waardeverminderingen.
De kostprijs van de genoemde activa bestaat uit de verkrijgings- of vervaardigingsprijs en overige kosten om de activa op hun plaats en in de staat te krijgen noodzakelijk voor het beoogde gebruik.
De afschrijvingen worden berekend als percentage over de aanschafprijs volgens de lineaire methode op basis van de economische levensduur, rekening houdend met de eventuele restwaarde van de individuele activa. Voor terreinen en wegen is voor dat deel dat is overgeheveld van commercieel vastgoed naar operationeel vastgoed vanuit het verleden een herwaarderingsreserve gevormd. Op bedrijfsterreinen wordt niet afgeschreven. Afschrijving start op het moment dat een actief beschikbaar is voor het beoogde gebruik en wordt beëindigd bij buitengebruikstelling of bij afstoting. Onderhoudsuitgaven worden slechts geactiveerd indien zij de gebruiksduur van het object verlengen.
Buiten gebruik gestelde activa worden gewaardeerd tegen boekwaarde of lagere opbrengstwaarde.
De onderneming past de componentenbenadering toe voor materiële vaste activa indien belangrijke afzonderlijke bestanddelen van een materieel vast actief van elkaar te onderscheiden zijn. Rekening houdend met verschillen in gebruiksduur of verwacht gebruikspatroon, worden deze bestanddelen afzonderlijk afgeschreven.
De volgende afschrijvingspercentages worden hierbij gehanteerd:
Banen en platform | 2,5% - 20% |
Terreinen en wegen | 0% - 20% |
Gebouwen | 2,5% -20% |
Installaties | 5% - 20% |
Overige vaste bedrijfsmiddelen | 5% - 33% |
Er is geen sprake van een verplichting tot herstel na afloop van het gebruik van het actief.
Investeringssubsidies worden in mindering gebracht op de kostprijs van de activa waarop de subsidies betrekking hebben.
De eerste waardering van activa in aanbouw of ontwikkeling geschiedt tegen verkrijgingsprijs. De kostprijs bestaat uit de verkrijgings- of vervaardigingsprijs en overige kosten om de activa op hun plaats en in de staat te krijgen noodzakelijk voor het beoogde gebruik. Op materiële vaste activa in aanbouw wordt niet afgeschreven.
Vastgoedbeleggingen
Vastgoedbeleggingen zijn onroerende zaken die worden aangehouden om huuropbrengsten en/of waardestijgingen te realiseren, en niet voor:
eigen gebruik;
aanbouw of ontwikkeling ten behoeve van derden; of
verkoop als onderdeel van de gewone bedrijfsuitoefening.
De eerste waardering van vastgoedbeleggingen geschiedt tegen verkrijgingsprijs, inclusief transactiekosten. De verkrijgingsprijs omvat de koopsom en alle direct toe te rekenen uitgaven zoals juridische advieskosten, overdrachtsbelasting en andere transactiekosten. Eindhoven Airport heeft criteria (doel en gebruik) ontwikkeld om vastgoedbeleggingen te onderscheiden van vastgoed voor eigen gebruik en onroerende zaken voor verkoop in het kader van de gewone bedrijfsuitoefening. De uitgaven na eerste verwerking van een vastgoedbelegging worden geactiveerd als het waarschijnlijk is dat de uitgaven zullen leiden tot een toename van de verwachte economische voordelen. Alle overige uitgaven worden verantwoord als kosten in de winst-en-verliesrekening in de periode dat ze zich voordoen.
Vastgoedbeleggingen worden na eerste waardering gewaardeerd tegen reële waarde. Winsten of verliezen die ontstaan door een wijziging in de reële waarde van de vastgoedbelegging worden verantwoord in de winst-en-verliesrekening van de periode waarin de wijziging zich voordoet. In geval van een waardetoename wordt voor het bedrag van de wijziging uit de winstbestemming een herwaarderingsreserve gevormd. Ingeval van een waardevermindering vindt er een overboeking plaats van de herwaarderingsreserve naar de overige reserves.
De herwaarderingsreserve is gelijk aan het verschil tussen de boekwaarde van de verkrijgings- of vervaardigingsprijs en de reële waarde, rekening houdend met cumulatieve afschrijvingen en bijzondere waardeverminderingen. De reële waarde van tot vastgoedbeleggingen behorende gebouwen wordt jaarlijks per jaareinde bepaald, door onafhankelijke externe taxateurs. De reële waarde is nader gedefinieerd als marktwaarde in verhuurde staat. De tot de vastgoedbeleggingen behorende gronden worden uitsluitend intern getaxeerd. De marktwaarde van deze in erfpacht uitgegeven terreinen wordt berekend door discontering van de jaarlijkse canons van de betreffende contracten. De disconteringsvoet is gebaseerd op de rente op Staatsleningen verhoogd met een risico-opslag. Op vastgoedbeleggingen wordt niet afgeschreven. Een vastgoedbelegging wordt niet langer geactiveerd ingeval van afstoting of permanente buitengebruikstelling, en bij buitengebruikstelling indien geen toekomstige economische voordelen meer worden verwacht.
Deelnemingen met invloed van betekenis
Deelnemingen waarin invloed van betekenis op het zakelijke en financiële beleid kan worden uitgeoefend, worden gewaardeerd volgens de vermogensmutatiemethode op basis van de nettovermogenswaarde Indien waardering tegen nettovermogenswaarde niet kan plaatsvinden doordat de hiervoor benodigde informatie niet kan worden verkregen, wordt de deelneming gewaardeerd volgens het zichtbaar eigen vermogen. Bij de vaststelling of er sprake is van een deelneming waarin de onderneming invloed van betekenis uitoefent op het zakelijke en financiële beleid, wordt het geheel van feitelijke omstandigheden en contractuele relaties (waaronder eventuele potentiële stemrechten) in aanmerking genomen.
Bij de bepaling van de nettovermogenswaarde worden de waarderingsgrondslagen van Eindhoven Airport gehanteerd.
Indien de deelnemende rechtspersoon een actief of een passief overdraagt aan een deelneming die volgens de vermogensmutatiemethode wordt gewaardeerd, wordt de winst of het verlies voortvloeiend uit deze overdracht naar rato van het relatieve belang dat derden hebben in de deelnemingen verwerkt (proportionele resultaatbepaling). Een verlies dat voortvloeit uit de overdracht van vlottende activa of een bijzondere waardevermindering van vaste activa wordt wel volledig verwerkt. Resultaten op transacties waarbij overdracht van activa en passiva tussen de onderneming en haar deelnemingen en tussen deelnemingen onderling heeft plaatsgevonden, worden geëlimineerd voor zover deze als niet gerealiseerd kunnen worden beschouwd.
Voor deelnemingen waarvan onvoldoende gegevens beschikbaar zijn voor aanpassingen aan deze grondslagen, wordt uitgegaan van de waarderingsgrondslagen van de desbetreffende deelnemingen. Indien de waardering van een deelneming volgens de nettovermogenswaarde negatief is, wordt deze op nihil gewaardeerd. Een aandeel in de winst van de deelneming in latere jaren wordt pas verwerkt als en voor zover het cumulatieve niet verwerkte aandeel in het verlies is ingelopen. Indien en voor zover Eindhoven Airport in deze situatie geheel of gedeeltelijk instaat voor de schulden van de deelneming, dan wel het stellige vermogen heeft de deelneming tot betaling van haar schulden in staat te stellen, wordt hiervoor een voorziening getroffen ter grootte van de verwachte betalingen door de onderneming ten behoeve van de deelneming. De voorziening wordt primair gevormd ten laste van langlopende vorderingen op de deelneming die feitelijk moeten worden gezien als een onderdeel van de netto-investering, en wordt voor het overige gepresenteerd onder de voorzieningen.
Vorderingen op deelnemingen
Vorderingen op niet-geconsolideerde deelnemingen worden initieel gewaardeerd tegen de reële waarde, vermeerderd met direct toerekenbare transactiekosten. Vervolgens worden deze vorderingen gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs op basis van de effectieve-rentemethode, verminderd met bijzondere waardeverminderingsverliezen.
De grondslagen voor de overige financiële vaste activa zijn verder opgenomen onder het hoofd Financiële instrumenten.
Voor immateriële, materiële vaste activa en financiële vaste activa wordt op iedere balansdatum beoordeeld of er aanwijzingen zijn dat deze activa onderhevig zijn aan bijzondere waardeverminderingen. Als dergelijke indicaties aanwezig zijn, wordt de realiseerbare waarde van het actief geschat. De realiseerbare waarde is de hoogste van de bedrijfswaarde en de opbrengstwaarde. Als het niet mogelijk is de realiseerbare waarde te bepalen voor een individueel actief, wordt de realiseerbare waarde bepaald van de kasstroomgenererende eenheid waartoe het actief behoort. Wanneer de boekwaarde van een actief (of een kasstroomgenererende eenheid) hoger is dan de realiseerbare waarde, wordt een bijzonder waardeverminderingsverlies verantwoord voor het verschil tussen de boekwaarde en de realiseerbare waarde. Indien sprake is van een bijzonder waardeverminderingsverlies van een kasstroomgenererende eenheid, wordt het verlies toegerekend aan de activa van de eenheid naar rato van hun boekwaarden. Verder wordt op iedere balansdatum beoordeeld of er enige indicatie is dat een in eerdere jaren verantwoord bijzonder waardeverminderingsverlies is verminderd. Als een dergelijke indicatie aanwezig is, wordt de realiseerbare waarde van het betreffende actief (of kasstroomgenererende eenheid) geschat. Terugneming van een eerder verantwoord bijzonder waardeverminderingsverlies vindt alleen plaats als sprake is van een wijziging van de gehanteerde schattingen bij het bepalen van de realiseerbare waarde sinds de verantwoording van het laatste bijzonder waardeverminderingsverlies. In dat geval wordt de boekwaarde van het actief (of kasstroomgenererende eenheid) opgehoogd tot de geschatte realiseerbare waarde, maar niet hoger dan de boekwaarde die bepaald zou zijn (na afschrijvingen) als in voorgaande jaren geen bijzonder waardeverminderingsverlies voor het actief (of kasstroomgenererende eenheid) zou zijn verantwoord.
Voor verkoop beschikbare vaste activa worden gewaardeerd tegen boekwaarde of lagere opbrengstwaarde.
Handelsgoederen en de voorraad reserveonderdelen worden gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs. De verkrijgingsprijs omvat de inkoopprijs en bijkomende kosten, zoals invoerrechten, transportkosten en andere kosten die direct kunnen worden toegerekend aan de verwerving van voorraden.
De grondslagen voor de waardering van vorderingen zijn beschreven onder het hoofd ‘Financiële instrumenten’.
Liquide middelen worden gewaardeerd tegen de nominale waarde.
Financiële instrumenten die op grond van de economische realiteit worden aangemerkt als eigenvermogensinstrumenten, worden gepresenteerd onder het eigen vermogen. Uitkeringen aan houders van deze instrumenten worden in mindering op het eigen vermogen gebracht na aftrek van eventueel hiermee verband houdend voordeel uit hoofde van belasting naar de winst. Financiële instrumenten die op grond van de economische realiteit worden aangemerkt als een financiële verplichting, worden gepresenteerd onder schulden. Rente, dividenden, baten en lasten met betrekking tot deze instrumenten worden in de winst-en-verliesrekening verantwoord als kosten of opbrengsten.
Waardevermeerderingen van materiële vaste activa die worden gewaardeerd tegen actuele waarde worden opgenomen in de herwaarderingsreserve. De herwaarderingsreserve wordt gevormd per individueel actief en is niet hoger dan het verschil tussen de boekwaarde op basis van historische kostprijs en de boekwaarde op basis van actuele waarde. De herwaarderingsreserve wordt verminderd met de gerealiseerde herwaardering (verband houdend met systematische afschrijvingen van het actief). Op de herwaarderingsreserve worden waardeverminderingen van het betreffende actief, niet zijnde systematische afschrijvingen, in mindering gebracht.
Als een actief wordt vervreemd, valt een eventueel aanwezige herwaarderingsreserve met betrekking tot dat actief vrij ten gunste van de overige reserves. Bij de bepaling van de herwaarderingsreserve is een bedrag voor latente belastingverplichtingen in mindering gebracht, berekend tegen het actuele belastingtarief.
Algemeen
Een voorziening wordt in de balans opgenomen wanneer er sprake is van:
een in rechte afdwingbare of feitelijke verplichting die het gevolg is van een gebeurtenis in het verleden;
waarvan een betrouwbare schatting kan worden gemaakt; en
het waarschijnlijk is dat voor afwikkeling van die verplichting een uitstroom van middelen nodig is.
Indien (een deel van) de uitgaven die noodzakelijk om een voorziening af te wikkelen waarschijnlijk geheel of gedeeltelijk door een derde worden vergoed bij afwikkeling van de voorziening, wordt de vergoeding als afzonderlijk actief gepresenteerd. De voorzieningen worden gewaardeerd tegen de nominale waarde van de beste schatting van de uitgaven die noodzakelijk zijn om de verplichtingen en verliezen per balansdatum af te wikkelen.
Jubileumvoorziening
De berekening van de jubileumvoorziening is gebaseerd op gedane toezeggingen, blijfkans en leeftijd.
Voorziening latente belastingen
Voor de waardering en verwerking van de voorziening latente belastingverplichtingen wordt verwezen naar het hoofd 'Belastingen'.
Voorziening claims, geschillen en rechtsgedingen
Deze voorziening betreft de beste schatting van het bedrag waarvoor de verplichting kan worden afgewikkeld.
De waardering van langlopende schulden is toegelicht onder het hoofd ‘Financiële instrumenten’.
De waardering van kortlopende schulden is toegelicht onder het hoofd ‘Financiële instrumenten’.
Het resultaat wordt bepaald als het verschil tussen de opbrengstwaarde van de geleverde prestaties en de kosten en andere lasten over het jaar. De resultaten op transacties worden verantwoord in het jaar waarin zij zijn gerealiseerd, verliezen reeds zodra zij voorzienbaar zijn.
Opbrengsten uit het verlenen van diensten worden verantwoord tegen de overeengekomen transactieprijs, na aftrek van tegemoetkomingen en kortingen.
Opbrengsten uit het verlenen van diensten worden in de winst-en-verliesrekening verwerkt wanneer het bedrag van de opbrengsten op betrouwbare wijze kan worden bepaald, de inning van de te ontvangen vergoeding waarschijnlijk is, de mate waarin de dienstverlening op balansdatum is verricht betrouwbaar kan worden bepaald en de reeds gemaakte kosten en de kosten die (mogelijk) nog moeten worden gemaakt om de dienstverlening te voltooien op betrouwbare wijze kunnen worden bepaald.
Indien het resultaat van een bepaalde opdracht tot dienstverlening niet op betrouwbare wijze kan worden bepaald, worden de opbrengsten verwerkt tot het bedrag van de kosten van de dienstverlening die worden gedekt door de opbrengsten.
Opbrengsten uit hoofde van verleende diensten worden in de winst-en-verliesrekening als netto-omzet opgenomen naar rato van het stadium van voltooiing van de transactie op verslagdatum. Het stadium van voltooiing wordt bepaald aan de hand van beoordelingen van de verrichte werkzaamheden / de tot dat moment verrichte dienstverlening als percentage van de totaal te verrichten dienstverlening / de tot dat moment gemaakte kosten in verhouding tot de geschatte kosten van de totaal te verrichten dienstverlening.
Havengelden
Opbrengsten worden gerealiseerd op het vertrekmoment van een vliegtuig. De omvang van de opbrengst is hoofdzakelijk afhankelijk van het aantal vertrekkende passagiers.
Autoparkeergelden
Opbrengsten worden gerealiseerd op het moment dat een bezoeker het parkeerterrein verlaat. De omvang van de opbrengst is afhankelijk van hoofdzakelijk de parkeerduur. Opbrengsten uit parkeergelden worden tijdsevenredig verantwoord, naar rato van de verrichte prestaties op balansdatum.
Concessies
Opbrengsten zijn afhankelijk van de door de concessionaris op Eindhoven Airport gerealiseerde omzet.
Verhuringen
Huuropbrengsten uit vastgoedbeleggingen worden lineair in de winst-en-verliesrekening opgenomen op basis van de duur van de huurovereenkomst. Vergoedingen ter stimulering van het sluiten van huurovereenkomsten worden als integraal deel van de totale huuropbrengsten verwerkt.
Hieronder zijn begrepen de mutaties in de reële waarde van vastgoedbeleggingen in het boekjaar. Voor verdere toelichting wordt verwezen naar het hoofd ‘Materiële vaste activa’.
De kosten worden bepaald op historische basis en toegerekend aan het verslagjaar waarop zij betrekking hebben. De kosten hebben met name betrekking op afhandelkosten, beveiligingskosten, schoonmaakkosten, medegebruikskosten en onderhoudskosten.
Voor de afschrijvingsmethode voor de verschillende categorieën materiële vaste activa wordt verwezen naar paragraaf ‘Materiële vaste activa’.
De beloningen van het personeel worden als last in de winst-en-verliesrekening verantwoord in de periode waarin de arbeidsprestatie wordt verricht en, voor zover nog niet uitbetaald, als verplichting op de balans opgenomen. Als de reeds betaalde bedragen de verschuldigde beloningen overtreffen, wordt het meerdere opgenomen als een overlopend actief voor zover er sprake zal zijn van terugbetaling door het personeel of van verrekening met toekomstige betalingen door de vennootschap.
Pensioenen
Uitgangspunt is dat de in de verslagperiode te verwerken pensioenlast gelijk is aan de over die periode aan de pensioenuitvoerder verschuldigde pensioenpremies. Voor zover de verschuldigde premies op de balansdatum nog niet zijn voldaan, wordt hiervoor een verplichting opgenomen. Als de op balansdatum reeds betaalde premies de verschuldigde premies overtreffen, wordt een overlopende actiefpost opgenomen voor zover sprake zal zijn van terugbetaling door het fonds of van verrekening met in de toekomst verschuldigde premies. Indien op basis van de uitvoeringsovereenkomst met betrekking tot een ondernemingspensioen-/bedrijfstakpensioenregeling per balansdatum een verplichting bestaat, wordt een voorziening gevormd als het waarschijnlijk is dat de aanwending van een maatregelenpakket, dat nodig is voor het herstel van de per balansdatum bestaande dekkingsgraad, zal leiden tot een uitstroom van middelen en de omvang daarvan betrouwbaar kan worden geschat. Indien sprake is van aanpassingen van de per balansdatum opgebouwde aanspraken die voortvloeien uit toekomstige salarisverhogingen die per balansdatum reeds zijn toegezegd en die voor rekening van de vennootschap komen, wordt hiervoor een voorziening gevormd.
De onderneming kan financiële en operationele leasecontracten afsluiten. Een leaseovereenkomst waarbij de voor- en nadelen verbonden aan het eigendom van het leaseobject geheel of nagenoeg geheel door de lessee worden gedragen, wordt aangemerkt als een financiële lease. Alle andere leaseovereenkomsten classificeren als operationele leases. Bij de leaseclassificatie is de economische realiteit van de transactie bepalend en niet zozeer de juridische vorm.
Operationele leases
Als de onderneming optreedt als lessee in een operationele lease wordt het leaseobject niet geactiveerd. Leasebetalingen inzake de operationele lease worden lineair over de leaseperiode ten laste van de winst-en-verliesrekening gebracht. Classificatie van de lease vindt plaats op het tijdstip van het aangaan van de betreffende leaseovereenkomst.
Rentebaten worden verantwoord in de periode waartoe zij behoren, rekening houdend met de effectieve rentevoet van de desbetreffende actiefpost. Rentelasten en soortgelijke lasten worden verantwoord in de periode waartoe zij behoren.
Belastingen omvatten de over de verslagperiode verschuldigde en verrekenbare winst belastingen en latente belastingen. De belastingen worden in de winst-en-verliesrekening opgenomen, behalve voor zover deze betrekking hebben op posten die rechtstreeks in het eigen vermogen worden opgenomen, in welk geval de belasting in het eigen vermogen wordt verwerkt. De over het boekjaar verschuldigde en verrekenbare belasting is de naar verwachting te betalen belasting over de belastbare winst over het boekjaar, berekend aan de hand van belasting tarieven die zijn vastgesteld op verslagdatum, dan wel waartoe materieel al op verslagdatum is besloten, en eventuele correcties op de over voorgaande jaren verschuldigde belasting. Indien de boekwaardes van activa en verplichtingen ten behoeve van de financiële verslaggeving afwijken van hun fiscale boekwaardes, is sprake van tijdelijke verschillen. Voor belastbare tijdelijke verschillen wordt een voorziening latente belastingverplichtingen getroffen. Voor verrekenbare tijdelijke verschillen, beschikbare voorwaartse verliescompensatie en nog niet gebruikte fiscale verrekeningsmogelijkheden wordt een latente belastingvordering opgenomen, maar uitsluitend voor zover het waarschijnlijk is dat er in de toekomst fiscale winsten beschikbaar zullen zijn voor verrekening respectievelijk compensatie. Latente belastingvorderingen worden per iedere verslagdatum herzien en verlaagd voor zover het niet langer waarschijnlijk is dat het daarmee samenhangende belastingvoordeel zal worden gerealiseerd. Latente belastingvorderingen en
-verplichtingen worden gewaardeerd tegen nominale waarde.
Het kasstroomoverzicht is opgesteld volgens de indirecte methode. De geldmiddelen in het kasstroomoverzicht bestaan uit de liquide middelen en beleggingen die zonder beperkingen en zonder materieel risico van waardeverminderingen als gevolg van de transactie kunnen worden omgezet in geldmiddelen. Kasstromen in vreemde valuta zijn omgerekend tegen een geschatte gemiddelde koers. Koersverschillen inzake geldmiddelen worden afzonderlijk in het kasstroomoverzicht getoond. Ontvangsten en uitgaven uit hoofde van interest, ontvangen dividenden en winstbelastingen zijn opgenomen onder de kasstroom uit operationele activiteiten. Betaalde dividenden zijn opgenomen onder de kasstroom uit financieringsactiviteiten. Transacties waarbij geen ruil van kasmiddelen plaatsvindt, waaronder financiële leasing, zijn niet in het kasstroomoverzicht opgenomen.
De reële waarde van een financieel instrument is het bedrag waarvoor een actief kan worden verhandeld of een passief kan worden afgewikkeld tussen terzake goed geïnformeerde partijen, die tot een transactie bereid en van elkaar onafhankelijk zijn. De reële waarde van niet-beursgenoteerde financiële instrumenten wordt bepaald door de verwachte kasstromen contant te maken tegen een disconteringsvoet die gelijk is aan de geldende risicovrije markrente voor de resterende looptijd vermeerderd met krediet- en liquiditeitsopslagen.
Het verloop van de immateriële vaste activa is als volgt weer te geven:
(in EUR 1.000) | Concessies, vergunningen en rechten van intellectuele eigendom | Totaal |
---|---|---|
Aanschafwaarde ultimo 2022 | 250 | 250 |
Cumulatieve afschrijvingen ultimo 2022 | -36 | -36 |
Boekwaarde ultimo 2022 | 214 | 214 |
Mutaties in de boekwaarde: | ||
Afschrijvingen in 2023 | -17 | -17 |
Saldo mutaties boekwaarde | -17 | -17 |
Aanschafwaarde ultimo 2023 | 250 | 250 |
Cumulatieve afschrijvingen ultimo 2023 | -53 | -53 |
Boekwaarde ultimo 2023 | 197 | 197 |
De rechten van intellectuele eigendom bestaan volledig uit een in 2020 verkregen merk.
Het verloop van de materiële vaste activa is als volgt weer te geven:
(in EUR 1.000) | Banen en platform | Terreinen en wegen | Gebouwen | Installaties | Overige vaste bedrijfs- middelen | Vastgoed- | Objecten in aanbouw | Totaal |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Aanschafwaarde ultimo 2022 | 30.784 | 25.261 | 94.668 | 16.221 | 3.028 | 6.098 | 1.584 | 177.644 |
Cumulatieve afschrijvingen ultimo 2022 | -14.596 | -6.510 | -35.005 | -7.806 | -1.808 | 0 | 0 | -65.725 |
Ongerealiseerde waardeverandering ultimo 2022 | 0 | 1.663 | 0 | 0 | 0 | 446 | 0 | 2.109 |
Boekwaarde ultimo 2022 | 16.188 | 20.414 | 59.663 | 8.415 | 1.220 | 6.544 | 1.584 | 114.028 |
Mutaties in de boekwaarde: | ||||||||
Investeringen in 2023 | 374 | 186 | 1.162 | 1.447 | 482 | 44 | 7.930 | 11.625 |
Desinvesteringen (aanpassing aanschafwaarde) | -193 | -568 | -669 | -1.121 | -251 | 0 | 0 | -2.803 |
Reclassificatie | 0 | -527 | 527 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Afschrijvingen in 2023 | -1.397 | -730 | -4.614 | -2.540 | -410 | 0 | 0 | -9.691 |
Waardeverminderingen 2023 | 0 | 153 | -153 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Desinvesteringen (aanpassing cumulatieve afschrijvingen) | 193 | 568 | 669 | 1.121 | 251 | 0 | 0 | 2.803 |
Ongerealiseerde waardeverandering 2023 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | -281 | 0 | -281 |
Opleveringen | 9 | 11 | 5.166 | 365 | 0 | 0 | -5.551 | 0 |
Saldo mutaties boekwaarde | -1.014 | -908 | 2.089 | -728 | 72 | -237 | 2.379 | 1.653 |
Aanschafwaarde ultimo 2023 | 30.974 | 24.362 | 100.855 | 16.912 | 3.259 | 6.142 | 3.963 | 186.467 |
Cumulatieve afschrijvingen ultimo 2023 | -15.800 | -6.519 | -39.102 | -9.225 | -1.967 | 0 | 0 | -72.613 |
Ongerealiseerde waardeverandering ultimo 2023 | 0 | 1.663 | 0 | 0 | 0 | 165 | 0 | 1.828 |
Boekwaarde ultimo 2023 | 15.174 | 19.506 | 61.752 | 7.687 | 1.292 | 6.307 | 3.963 | 115.681 |
De herwaardering vastgoedbeleggingen ten bedrage van € -281.000 bestaat voor € 33.000 uit positieve herwaarderingen en voor € 314.000 uit negatieve herwaarderingen.
Banen en platform
Naast de aanleg op eigen gronden valt hieronder tevens het door Eindhoven Airport betaalde aandeel in de kosten van de aanleg van de op militair terrein gelegen start- en landingsbaan.
Terreinen en wegen
Hieronder zijn opgenomen de gronden, het voorterrein van de luchthaven alsmede de investeringen in terreinen ten behoeve van autoparkeren.
Gebouwen
Dit betreft terminalgebouwen en het hotel. Hieronder valt ook het eigen-gebruikdeel van het commercieel onroerend goed.
Installaties
Dit betreft onder andere systemen voor bagageafhandeling, securityapparatuur, toegangscontrole en het routebewakingssysteem.
Overige vaste bedrijfsmiddelen
Dit betreft de IT-apparatuur, kantoorinrichting, inrichting van het stationsgebouw en rijdend materieel.
Vastgoedbeleggingen
Hieronder worden begrepen commercieel (<30% eigen gebruik) geëxploiteerde activa. Het betreft voor het grootste deel gebouwen, daarnaast vallen hieronder de in erfpacht uitgegeven gronden. Hierop wordt niet afgeschreven, maar jaarlijks wordt de waarde (en daarmee de waardemutatie) bepaald. De ongerealiseerde waardeverandering in 2023 bedroeg op gebouwen € -314.000 (2022: € -75.000) en € 33.000 (2022: € -19.000) op erfpachtterreinen. De verhuuropbrengsten vanuit vastgoedbeleggingen bedroegen in 2023 ongeveer € 441.000 op gebouwen (2022: € 484.000). Exploitatiekosten ten behoeve van verhuuropbrengsten genererend vastgoed bedroegen ongeveer € 100.000 (2022: € 100.000), de exploitatiekosten voor nog te verhuren ruimtes bedroegen ongeveer € 5.000 (2022: € 5.000). Er zijn geen beperkingen met betrekking tot de aanwendbaarheid van vastgoedbeleggingen of de inbaarheid van opbrengsten.
De actuele waarde van de bedrijfsgebouwen is ultimo 2023 door onafhankelijke taxateurs getaxeerd op € 5.140.000. De taxaties zijn gebaseerd op de markthuurkapitalisatie-methode en de volgende belangrijke veronderstellingen:
Er is gerekend met een NAR van tussen de 7,5 en 8,9% (2022: 7,5 en 8,75%) voor bedrijfsgebouwen
Regionale marktontwikkelingen.
De erfpachtopbrengsten bedroegen in 2023 € 48.000. De actuele waarde van de erfpachtterreinen is ultimo 2023 berekend op € 1.167.000. De berekeningen zijn gebaseerd op de methode van netto contante waarde van toekomstige erfpachtopbrengsten. Er is gerekend met een disconteringspercentage van 6,15% (2022: 6,0%). De resterende looptijden van de 3 contracten varieert tussen de 3 en 15 jaar. De meeste contracten worden jaarlijks verhoogd conform ontwikkeling CPI-index.
Objecten in aanbouw
Hieronder wordt begrepen de nog niet gerealiseerde bouwprojecten in en rondom de terminal. De opleveringen bestaan met name uit de oplevering van de tweedehands parkeergarage P3.
Eindhoven Airport is investeringsverplichtingen aangegaan ter grootte van € 2,6 miljoen. Dit betreft investeringsverplichtingen die met name zijn aangegaan voor investeringen in de terminal en milieustraat en betreffen investeringsverplichtingen korter dan 1 jaar.
Het verloop van de financiële vaste activa kan als volgt worden gespecificeerd:
(in EUR 1.000) | Latente belasting-vorderingen | Totaal |
---|---|---|
Stand per 1 januari 2023 | 991 | 991 |
Dotatie | 211 | 211 |
Onttrekking | -5 | -5 |
Stand per 31 december 2023 | 1.197 | 1.197 |
Latente belastingvorderingen
Deze latente belastingvordering heeft betrekking op het verschil tussen de fiscale waardering van gebouwen en de boekwaarde volgens de financiële verslaggeving. Het volledige bedrag van deze vordering is als langlopend (> 1 jaar) aan te merken.
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Voorraad reserveonderdelen bagage afhandelsysteem | 191 | 178 |
Voorraad handelsgoederen | 8 | 7 |
199 | 185 |
Er is geen voorziening voor incourantheid in mindering gebracht op de voorraad.
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Debiteuren | 17.914 | 10.276 |
Vordering omzetbelasting | 954 | 153 |
Te ontvangen concessies en reclame | 56 | 51 |
Latente belastingvordering | 278 | 0 |
Overige vorderingen1 | 1.902 | 2.456 |
21.104 | 12.936 |
Er is een voorziening ter grootte van € 5.000 (2022: € 0) wegens oninbaarheid in mindering gebracht op de vorderingen uit hoofde van debiteuren. Er zijn geen vorderingen met een periode langer dan één jaar (2022: € 0).
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Liquide middelen | 25.435 | 9.385 |
Liquide middelen bestaan uit kas- en banktegoeden. De liquide middelen staan volledig ter vrije beschikking.
Zie voor een nadere toelichting op het eigen vermogen de toelichting op het eigen vermogen in de enkelvoudige jaarrekening.
Het verloop van de voorzieningen kan als volgt worden weergegeven:
(in EUR 1.000) | Latente belasting | Jubileum | Voorziening claims, geschillen en rechtsgedingen | Totaal |
---|---|---|---|---|
Stand per 1 januari 2023 | 370 | 7 | 500 | 877 |
Mutaties: | ||||
Dotaties | 19 | 113 | 0 | 132 |
Onttrekkingen | -17 | -41 | -500 | -558 |
Stand per 31 december 2023 | 372 | 79 | 0 | 451 |
Voorziening latente belastingverplichtingen
De voorziening voor latente belastingverplichtingen omvat het belastingeffect van de belastbare tijdelijke verschillen tussen commerciële en fiscale winstbepaling. De latenties met een resterende looptijd van 1 jaar en korter bedragen € 16.615 (2022: € 16.615).
Jubileumvoorziening
De jubileumvoorziening heeft betrekking op uitkeringen aan medewerkers op basis van de duur van het dienstverband. Circa € 9.700 (2022: € 1.800) heeft een looptijd korter dan 1 jaar.
Voorziening claims, geschillen en rechtsgedingen
De voorziening claims, geschillen en rechtsgedingen is geheel in 2023 afgewikkeld.
Van de voorzieningen heeft € 289.000 betrekking op voorzieningen met een verwachte looptijd groter dan 5 jaar.
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Schulden aan leveranciers | 2.547 | 1.446 |
Schulden uit hoofde van loonheffing | 442 | 644 |
Schulden uit hoofde van vennootschapsbelasting | 431 | 573 |
Schulden uit hoofde van vliegbelasting | 20.724 | 6.233 |
Schulden aan aandeelhouders/participanten | 6 | 6 |
Schulden aan Ministerie van Defensie | 0 | 2.326 |
Overige schulden en overlopende passiva | 5.586 | 5.545 |
29.736 | 16.773 |
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Beveiligingskosten | 930 | 889 |
Vakantiegeld en -dagen | 269 | 267 |
Vooruitgefactureerde omzet | 1.243 | 892 |
Overlopende passiva | 2.051 | 2.850 |
Overige | 1.093 | 647 |
5.586 | 5.545 |
Er zijn geen kortlopende schulden met een looptijd > 1 jaar.
De onderneming maakt in de normale bedrijfsuitoefening gebruik van uiteenlopende financiële instrumenten die de onderneming blootstelt aan markt-, valuta-, rente-, kasstroom-, krediet- en liquiditeitsrisico. Eindhoven Airport onderkent een aantal risicogebieden waar permanent aandacht voor is om ze beheersbaar en aanvaardbaar in omvang te houden. Risicomanagement is periodiek een vast onderwerp op de agenda van de Raad van Commissarissen en van de Directie en het managementteam.
Valutarisico
Er is vastgesteld dat er geen valutarisico’s bestaan en dat ze evenmin te verwachten zijn, aangezien nagenoeg alle inkoop- en verkooptransacties in euro’s plaatsvinden.
Marktrisico
Er worden maatregelen getroffen om het marktrisico dat bestaat omtrent veiligheid (Safety & Security) van passagiers, interne en externe werknemers, bezoekers en omwonenden niet in gevaar te brengen en de continuïteit van de luchthaven te borgen. Op financieel gebied is ons beleid gericht op het waarborgen van een gezonde en solide langetermijnontwikkeling waarbij een lage risicobereidheid past. Wat betreft compliance streven we er naar aan alle wet- en regelgeving te voldoen, op het gebied van onder meer veiligheid en beveiliging, milieu, duurzaamheid, aanbestedingen en privacy- en informatiebeveiliging. We accepteren hierin geen risico's.
Kredietrisico
De onderneming loopt kredietrisico over leningen en vorderingen, handels- en overige vorderingen. Het kredietrisico bij debiteuren is geconcentreerd bij 3 luchtvaartmaatschappijen. Ongeveer 80% van het debiteurensaldo per 31 december 2023 heeft betrekking op deze maatschappijen. Met deze luchtvaartmaatschappijen bestaat een goede, veelal lange relatie. Zij hebben altijd tijdig aan hun betalingsverplichtingen voldaan. Het maximale kredietrisico is hierdoor beperkt.
Renterisico en kasstroomrisico
Het beleid van de onderneming is om haar financieringen deels met langlopende vastrentende en deels met kortlopende variabele rentende lening te financieren. Hiermee wordt zowel het herfinancieringsrisico als het renterisico deels beperkt. De onderneming loopt renterisico over de rentedragende vorderingen en schulden en herfinanciering van bestaande financieringen. Voor vorderingen en schulden met variabel rentende renteafspraken loopt de onderneming risico ten aanzien van toekomstige kasstromen.
Liquiditeitsrisico
De onderneming bewaakt de liquiditeitspositie door middel van opvolgende liquiditeitsbegrotingen. Bij een positief saldo wordt overwogen of gebruik gemaakt kan worden van kortlopende deposito's waarbij de financiële risico's zeer beperkt zijn. Het management ziet erop toe dat voor de onderneming steeds voldoende liquiditeiten beschikbaar zijn om aan de verplichtingen te kunnen voldoen en dat tevens voldoende financiële ruimte onder de beschikbare faciliteiten beschikbaar blijft om steeds binnen de gestelde leningconvenanten te blijven.
Reële waarde
De reële waarde van in de balans opgenomen financiële instrumenten verantwoord onder kasmiddelen, kortlopende vorderingen, kortlopende schulden en langlopende schulden benadert de boekwaarde daarvan.
Eindhoven Airport heeft per 31 december 2023 niet in de balans opgenomen verplichtingen ter grootte van € 2,7 miljoen. Dit betreft met name investeringsverplichtingen van € 2,6 miljoen die we zijn aangegaan voor met name investeringen in en rondom de terminal. Dit zijn investeringsverplichtingen korter dan 1 jaar. Daarnaast is Eindhoven Airport leaseverplichtingen (auto's) aangegaan, waarvan € 120.000 met een termijn korter dan 1 jaar en € 111.000 met een termijn tussen 1 en 5 jaar.
Er is een voorwaardelijke verplichting van maximaal € 3 miljoen aan de gemeente Eindhoven en aan de provincie Noord-Brabant ten behoeve van de realisatie van een grootschalige verbetering van de landzijdige bereikbaarheid van Noordwest-Eindhoven. De eerste termijn van € 750.000 (25% van het totale bedrag) is in 2019 voldaan. De resterende voorwaardelijke verplichting van € 2.250.000 heeft een looptijd tussen de 1 en 5 jaar.
Met Rijksvastgoedbedrijf heeft Eindhoven Airport een overeenkomst gesloten inzake medegebruik van de militaire Vliegbasis Eindhoven en dienstverlening door Defensie. De overeenkomst heeft een looptijd van in totaal 12 jaar en eindigt op 31 december 2030. De huidige jaarlijkse verplichting bedraagt in 2023 € 10,2 miljoen. Afhankelijk van de transitie naar één luchtverkeersleiding kan dit bedrag vanaf 2024 wijzigen.
Met onze servicepartijen (vliegtuigafhandeling, beveiliging en schoonmaak) zijn langlopende contracten afgesloten met een looptijd van maximaal 5 jaar. De jaarlijkse verplichting bedraagt circa € 20 miljoen.
Eindhoven Airport heeft geen garantiestellingen afgegeven.
Leningen en convenanten
In 2022 is een herfinancieringsproces gestart waarbij per 28 december 2022 een herfinanciering is overeengekomen met een looptijd tot en met 28 december 2027. Hierdoor is een Revolving Credit Facility (RCF) kredietfaciliteit ontstaan van € 45 miljoen (2022: € 45 miljoen), met een accordeonmogelijkheid om deze kredietfaciliteit met € 20 miljoen (2022: € 20 miljoen) te verhogen en met daarnaast een overdraft faciliteit van € 10 miljoen (2022: € 10 miljoen).
De rente op de kredietfaciliteit is afhankelijk van het leverage ratio en is variabel, Euribor+1% (leverage ratio kleiner of gelijk aan 1,0). De bank heeft geen zekerheden gesteld aan het krediet.
Aan dit krediet zijn de volgende convenanten verbonden:
Leverage ratio ((rentedragende schulden - liquide middelen) / EBITDA) <=4,5
Interest coverage ratio (EBITDA / nette rentelasten) >=4
Dividendbetalingen zijn gelimiteerd tot 50% van het netto resultaat onder de voorwaarde dat de net leverage ratio <3 blijft.
2023 | 2022 | |
---|---|---|
Leverage ratio | 0 | 0 |
Interest coverage ratio | 120 | 51 |
Uitgekeerd dividend (in EUR 1.000) | 5.656 | 0 |
Ultimo boekjaar wordt hiermee aan de convenanten voldaan.
Daarnaast heeft de aandeelhouder in 2022 een geldlening verstrekt van maximaal € 55 miljoen. Deze geldlening is bedoeld om bij te dragen in de financiering van de verbetering van de terminal van Eindhoven Airport. De lening heeft een looptijd tot 31 december 2042 en de jaarlijks verschuldigde rente over de lening bedraagt 3,05%. Per ultimo boekjaar 2023 bedraagt de uitstaande schuld € 0.
De netto-omzet kan als volgt worden gespecificeerd naar belangrijke opbrengstencategorieën :
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Havengelden | 50.938 | 49.520 |
Autoparkeergelden | 19.829 | 16.697 |
Concessies | 11.189 | 9.126 |
Verhuringen | 5.506 | 5.070 |
Overige netto-omzet | 308 | 236 |
87.770 | 80.649 |
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Vliegtuigvergoedingen | 12.335 | 12.590 |
Passagiersvergoedingen | 38.416 | 36.686 |
Parkeergelden vliegtuigen | 187 | 244 |
50.938 | 49.520 |
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Autoparkeren1 | 19.829 | 16.697 |
19.829 | 16.697 |
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Winkels en horeca | 9.059 | 7.400 |
Oliemaatschappijen | 1.193 | 975 |
Autoverhuur | 470 | 315 |
Overige concessies1 | 467 | 436 |
11.189 | 9.126 |
De aard van de concessies betreft voornamelijk horeca- en winkelverkopen. In ruil voor een percentage van de omzet stellen wij aan concessionarissen casco winkel- en horecaruimte beschikbaar. Eindhoven Airport is met de concessionarissen voorwaarden overeengekomen zoals de hoogte van de concessie en het afrekenen daarvan via voorschotbedragen en een jaarlijkse eindafrekening. De looptijd van concessie-overeenkomsten varieert van 5 tot 10 jaar. Geen van de overeenkomsten wordt automatisch stilzwijgend verlengd.
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Gebouwen | 1.393 | 1.334 |
Hotel omzet | 3.999 | 3.626 |
Terreinen | 114 | 110 |
5.506 | 5.070 |
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Overige opbrengsten1 | 308 | 236 |
308 | 236 |
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Marktwaarde aanpassing erfpachten | -33 | 19 |
Marktwaarde aanpassing commercieel onroerend goed | 314 | 75 |
281 | 94 |
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Beveiligingkosten | 12.500 | 8.263 |
Afhandelingskosten | 3.341 | 3.383 |
Schoonmaakkosten | 2.703 | 2.439 |
Medegebruikskosten | 10.232 | 9.302 |
Overige uitbestedingen | 1.341 | 1.094 |
Onderhoudskosten | 3.787 | 2.745 |
Inhuur extern personeel | 136 | 347 |
Commerciële en relationele kosten | 1.712 | 1.826 |
Accountantskosten | 51 | 59 |
Advieskosten | 1.442 | 993 |
Overige externe kosten1 | 3.981 | 6.376 |
41.226 | 36.827 |
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Salarissen1 | 7.343 | 6.096 |
Overige personeelskosten | 736 | 507 |
8.079 | 6.603 |
Ultimo 2023 was het aantal fte's werkzaam bij Eindhoven Airport 73,8 (2022: 68,7). Ultimo 2023 was het aantal fte's werkzaam in het hotel 10,5 (2022: 9,5).
Het personeelsbestand (fte's) ultimo 2023:
Afdeling | 2023 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|
(Alle werknemers zijn binnen Nederland werkzaam) | man | vrouw | man | vrouw |
Airport Development | 4,8 | 0,7 | 4,8 | 0,8 |
Airport Operations | 9,0 | 9,8 | 9,0 | 10,1 |
Aviation Development & Partnerships | 0,0 | 0,0 | 1,9 | 0,0 |
Commercial | 4,7 | 2,7 | 1,0 | 1,5 |
Communications | 2,9 | 2,6 | 3,9 | 1,8 |
Digital & IT | 8,0 | 1,0 | 5,0 | 1,0 |
Finance & Procurement | 3,0 | 2,6 | 3,0 | 2,6 |
HR | 0,0 | 1,8 | 0,0 | 1,8 |
Legal & Corporate Affairs | 1,0 | 3,6 | 1,0 | 4,8 |
Managing Board | 1,0 | 1,0 | 1,0 | 1,0 |
Support | 0,0 | 4,9 | 0,0 | 3,9 |
Technical & Facility Services | 6,9 | 1,9 | 7,0 | 1,9 |
Totaal exclusief Hotel | 41,3 | 32,5 | 37,6 | 31,1 |
Hotel | 1,0 | 9,5 | 0,0 | 9,5 |
Totaal inclusief Hotel | 42,3 | 42,0 | 37,6 | 40,6 |
In 2023 is aan bezoldiging Raad van Commissarissen ten laste van de onderneming en zijn dochtermaatschappij gekomen een bedrag € 70.000 (2022: € 70.000).
De statutaire directie van Eindhoven Airport bestaat uit 2 personen. De algemeen directeur van Eindhoven Airport is vanaf 1 juli 2019 de heer drs. Roel Hellemons. Mevrouw drs. Mirjam van den Bogaard is vanaf juli 2017 in de functie van Chief Operations Officer (COO).
Aan bezoldigingen met inbegrip van pensioenlasten als bedoeld in artikel 2:383 lid 1 BW, is in het boekjaar ten laste van de onderneming en zijn dochtermaatschappij gekomen voor bestuurders en voormalige bestuurders een bedrag van € 717.483 (2022: € 658.021).
Aandeelhouders van Eindhoven Airport zijn Schiphol Nederland B.V. (51%), provincie Noord-Brabant (24,5%) en gemeente Eindhoven (24,5%). In dit verband valt Eindhoven Airport onder de staatsdeelnemingen, categorie markt/publiek. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Eindhoven Airport heeft op 14 mei 2007 het remuneratiebeleid voor de directie van Eindhoven Airport vastgesteld. Dit remuneratiebeleid is in lijn met dat van Schiphol Group.
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Sociale lasten | 738 | 655 |
Pensioenlasten | 1.606 | 1.440 |
2.344 | 2.095 |
De medewerkers van Eindhoven Airport hebben een pensioenregeling die is ondergebracht bij Aegon Levensverzekering N.V., de pensioenuitvoerder. Deze pensioenregeling betreft een voorwaardelijk geïndexeerde middelloonregeling. De pensioenregeling wordt volgens de Pensioenwet gekarakteriseerd als uitkeringsovereenkomst. De uitvoeringsovereenkomst met de pensioenuitvoerder heeft een looptijd van 5 jaar. Indexatie geeft geen aanleiding tot premie-aanpassingen.
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Afschrijvingskosten immateriële vaste activa | 17 | 17 |
Afschrijvingskosten materiële vaste activa | 9.691 | 9.098 |
9.708 | 9.115 | |
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Rentelasten en soortgelijke kosten | -416 | -690 |
Rentebaten en soortgelijke opbrengsten | 117 | 5 |
-299 | -685 |
De financiële lasten in 2023 komen met name voort uit de overeengekomen kredietfaciliteit. De overige financiële lasten betreffen kosten van betalingsverkeer en creditcardprovisies.
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 | |
---|---|---|---|
Vennootschapsbelasting op basis van het resultaat over boekjaar | 6.184 | 6.298 | |
Vennootschapsbelasting uit hoofde van mutaties latentie | 481 | 168 | |
Vennootschapsbelasting uit hoofde van afwikkeling voorgaande jaren | -25 | 0 | |
Totaal | 6.640 | 6.466 | |
Effectieve belastinglast | 25,7% | 25,6% | |
Het tarief in 2023 was 25,8% |
Van transacties met verbonden partijen is sprake wanneer een relatie bestaat tussen de onderneming en een natuurlijk persoon of entiteit die verbonden is met de onderneming. Als verbonden partij worden aangemerkt alle rechtspersonen waarover overheersende zeggenschap, gezamenlijke zeggenschap of invloed van betekenis kan worden uitgeoefend. Ook de statutaire directieleden, andere sleutelfunctionarissen in het management van Eindhoven Airport of Schiphol Group en nauwe verwanten en aandeelhouders zijn verbonden partijen. Transacties van betekenis met verbonden partijen worden toegelicht voor zover deze niet onder normale marktvoorwaarden zijn aangegaan. Hiervan wordt toegelicht de aard en de omvang van de transactie en andere informatie die nodig is voor het verschaffen van het inzicht. Per 24 oktober 2012 is de 100%-dochteronderneming Eindhoven Airport Hotel een verbonden partij. Onder transacties wordt verstaan een overdracht van middelen, diensten of verplichtingen, ongeacht of er een bedrag in rekening is gebracht.
Er hebben zich geen transacties voorgedaan met verbonden partijen op niet-zakelijke grondslag. In de normale bedrijfsactiviteiten koopt en verkoopt de onderneming goederen en diensten van en aan deelnemingen waarop invloed van betekenis kan worden uitgeoefend. Deze transacties worden over het algemeen op zakelijke grondslag uitgevoerd tegen voorwaarden die vergelijkbaar zijn met die van transacties met derden.
De volgende honoraria zijn ten laste gebracht van de onderneming, haar dochtermaatschappijen en andere maatschappijen die zij consolideert, een en ander zoals bedoeld in artikel 2:382a lid 1 en 2 BW.
(in EUR 1.000) | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Onderzoek van de jaarrekening1 | 51 | 40 |
Andere controleopdrachten2 | 0 | 19 |
Totaal | 51 | 59 |
Er hebben zich geen significante gebeurtenissen na balansdatum voorgedaan.