Jaarverslag 2024

Duurzame luchtvaart

Een net-zero luchtvaartsector is volgens ons in 2050 mogelijk met technologische innovaties. Om dit te bereiken, moet het gebruik van alternatieve brandstoffen aanzienlijk omhoog en is een versnelde vlootvernieuwing nodig. Eindhoven Airport stimuleert waar mogelijk deze ontwikkelingen.

Passagiers boarden een Airbus A321neo

De invloedsfeer van Eindhoven Airport kent zijn grenzen: we kunnen niet zelf bepalen welke vliegtuigen de airlines inzetten, maar we kunnen daar wel invloed op uitoefenen. We stimuleren luchtvaartmaatschappijen die vliegen met toestellen die minder geluid maken en/of minder CO2 uitstoten, zoals de Airbus A321neo en de Boeing 737 MAX. Dit doen we door een korting op de havengelden te geven als een airline de nieuwste toestellen inzet. Daarnaast geldt een korting als de vliegtuigen minder stikstofoxiden uitstoten. Ook 'belonen' we het vliegen op tijdstippen die minder overlast betekenen voor de omwonenden, bijvoorbeeld vluchten overdag in plaats van vroeg op de ochtend of in de avonduren.

Ons vijfpuntenplan

In 2023 hebben we een vijfpuntenplan gepresenteerd, waarmee we onze duurzaamheidsinspanningen aanscherpen en versnellen. De twee hoofdoelen van dit plan: 30 procent minder geluidsbelasting in 2030 (ten opzichte van 2019) en 30 procent minder CO2-uitstoot door het vliegverkeer vanaf Eindhoven Airport in 2030 (ook ten opzichte van 2019). Met dit beleid, waarmee we de schadelijke impact van vliegen op het klimaat terugdringen, zijn we een koploper in de luchtvaartsector.

1. Vanaf 1 januari 2026 minimale capaciteit voor privévluchten
Bij Eindhoven Airport kunnen nu jaarlijks ongeveer 1.500 kleinere vliegtuigen opstijgen en landen. We noemen dat General Aviation (GA). Het merendeel van de GA betreft privévluchten. Dit aantal gaat verminderen: in 2026 heeft onze luchthaven nagenoeg geen capaciteit meer voor dit type vluchten. Privévluchten drukken op de geluidscontour van de luchthaven door een relatief grote geluid- en CO2-voetafdruk en maar weinig mensen uit de regio maken gebruik van privétoestellen. Daarnaast is een uitzonderingspositie in de slotverdeling voor dit type vliegverkeer niet meer mogelijk op Eindhoven Airport, dat wordt gedomineerd door het groot-commercieel verkeer. Maatschappelijke vluchten, zoals medische vluchten zijn nog wel mogelijk. We zien op termijn ook nog mogelijkheden voor kleine, duurzame en stille vluchten (bijvoorbeeld met elektrische toestellen), als die van meerwaarde zijn voor de regio. In 2024 hebben we de uitvoerbaarheid en de impact van de maatregel besproken met diverse betrokken stakeholders.

2. Het maximale aantal vluchten in 2026 en 2027 van 41.500 naar 40.500
We willen dat de vrijgekomen vliegtuigbewegingen van GA niet uitgegeven worden aan het groot-commercieel verkeer. Daardoor kan het maximale aantal vluchten in 2026 en 2027 dalen naar 40.500. In 2027 komen we naar alle waarschijnlijkheid veel lager uit vanwege de grootschalige werkzaamheden aan de start- en landingsbaan. In 2024 is dit in het LEO besproken.

3. Volledige vlootvernieuwing per 2030
Om de uitstoot van CO2 versneld terug te dringen, mogen uiterlijk vanaf 2030 alleen nog toestellen van de nieuwste generatie opstijgen en landen. Dat zijn bijvoorbeeld de schonere en stillere Airbus A320neo en de Boeing 737 MAX.

In 2024 stagneerde de vernieuwing van de vloot op Eindhoven Airport. Dat is vooral toe te schrijven aan problemen met de toelevering bij Boeing en met de motoren van de Neo-toestellen van Airbus. De verwachting is dat er een inhaalslag komt, met name vanaf 2028, als ook Transavia nieuwe toestellen op onze luchthaven gaat inzetten. Met een volledige vlootvernieuwing per 2030 realiseren we de beoogde geluidsreductie van 30 procent ten opzichte van 2019.

4. Invoering startprocedure met minste geluidsoverlast voor directe omgeving
Eindhoven Airport is voorstander van de startprocedure die de minste geluidsbelasting voor de directe omgeving veroorzaakt. Dit is de zogeheten NADP-1 (Noise Abatement Departure Procedure 1). In de praktijk houdt die globaal in dat toestellen direct na de start eerder naar hogere vliegroutes klimmen.

Per 1 januari 2025 is de NADP-1 als voorkeursprocedure gepubliceerd in de Aeronautical Information Publication, het handboek voor gezagvoerders met informatie over procedures op luchthavens. Uiteindelijk is het de gezagvoerder die bepaalt wat de beste, veiligste startprocedure is. We hebben de airlines attent gemaakt op de voorkeur van Eindhoven Airport en de omgeving, en dat zullen we blijven doen.

5. Meer bijmenging met duurzame vliegtuigbrandstof
Het gebruik van Sustainable Aviation Fuel (SAF), duurzamere vliegtuigbrandstof, draagt bij aan de verdere terugdringing van de CO2-uitstoot. Hoe meer de luchtvaartmaatschappijen hiervan bijmengen, hoe minder uitstoot.

Momenteel is SAF echter drie à vier keer zo duur als fossiele kerosine. In 2024 hebben we gewerkt aan een stimuleringsregeling voor luchtvaartmaatschappijen; we hebben gekeken of ze bereid zijn om vrijwillig meer SAF bij te mengen dan volgens EU-regels in 2025 verplicht is. Dat betekent dat ze aanspraak kunnen maken op een bijdrage van Eindhoven Airport als ze in 2025 meer dan 2 procent bijmengen. De EU schrijft voor dat in 2030 minimaal 6 procent van de vliegtuigbrandstof duurzaam is. In 2025 zullen we bepalen wat onze strategie is om te komen tot hoge percentages bijmenging op Eindhoven Airport, zodat we ons doel van 30 procent CO2-reductie in 2030 (ten opzichte van 2019) nog steeds kunnen halen.

Duurzamer taxiën

Ook het taxiën van vliegtuigen naar en van de start- en landingsbaan valt onder verduurzaming van de luchtvaart. Eindhoven Airport wil dat dit zo stil en schoon mogelijk gebeurt. Sommige airlines taxiën al duurzamer: de piloten gebruiken niet twee motoren maar één motor, wat het geluid vermindert en de CO2-uitstoot verlaagt.

Na de succesvolle pilot met speciale geluidcamera's, die we in 2023 afrondden, hebben we besloten hieraan een vervolg te geven. We plaatsen meer camera's, waarmee we registreren in hoeverre op het platform gebruik wordt gemaakt van de Auxiliary Power Unit (APU), de hulpmotor waarover vliegtuigen beschikken. Aan de hand van de gegevens sturen we waar nodig bij de luchtvaartmaatschappijen aan op aanpassingen.

Elektrisch vliegen

Eindhoven Airport is ervan overtuigd dat er een mooie toekomst is weggelegd voor elektrisch vliegen als een van de vormen van duurzame luchtvaart, allereerst tussen regionale luchthavens. Daarom doen we mee aan het Power Up-initiatief, een samenwerking dat is opgezet met onder meer de luchthavens van Rotterdam, Groningen en Maastricht (ondersteund door de Royal Schiphol Group en Koninklijke NLR). In 2024 heeft Den Helder Airport zich aangesloten. Inmiddels doen twintig luchtvaart- en mobiliteitsorganisaties mee aan het initiatief.

Het doel van Power Up is – naast het uitvoeren van testvluchten – kennis op te doen van de haalbaarheid, potentie en afhandeling van elektrische vluchten. In 2024 is onderzocht of het mogelijk is een aantal slottijden vrij te houden voor testvluchten met elektrische toestellen. Europese wetgeving staat dat nog in de weg.

GGD-onderzoek naar slaapverstoring

Ernstige geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer zijn bij omwonenden van luchthaven Eindhoven in 2023 niet toegenomen sinds de vorige meting in 2018. Dat blijkt uit een onderzoek van GGD Brabant-Zuidoost, dat eind 2024 is gepubliceerd. De GGD deed onderzoek in tien gemeenten rond de luchthaven. In de jaren voor 2018 was wel een stijging zichtbaar. De positieve verandering lijkt ingezet na de Proefcasus Eindhoven Airport (2018/2019), toen onder meer een maximumaantal vliegtuigbewegingen is afgesproken. En sinds 2020 zijn er geen geplande vluchten meer na 23.00 uur. In 2023 gaf 65 procent van de onderzoeksgroep aan tamelijk tot zeer positief te staan tegenover de luchthaven. Dit is meer dan in 2018 (52 procent).