Eindhoven Airport werkt continu aan het verder optimaliseren van de luchthavenprocessen. Innovatieve technologie en gebruik van data spelen daarbij een steeds grotere rol. In 2024 zagen we vooral ontwikkelingen bij de afhandeling van vluchten.
Tweede afhandelaar: Skytanking
Op 1 april 2024 kreeg op Eindhoven Airport officieel een afhandelaar erbij: op die dag vertrok de eerste door Skytanking afgehandelde vlucht. Skytanking, de tweede afhandelaar naast Viggo, is de afhandelaar voor Ryanair. Viggo doet de afhandeling voor alle overige luchtvaartmaatschappijen. Aan de start van de nieuwe partner is een grondige voorbereiding voorafgegaan. We houden goed in de gaten hoe de processen verlopen en evalueren dit met Skytanking.
Deep Turnaround
In 2024 hebben het innovatieve 'Deep Turnaround' verder uitgerold over alle opstelplaatsen op het platform. Naar verwachting is het programma in het eerste kwartaal van 2025 volledig operationeel.
Deep Turnaround maakt gebruik van slimme camera's en kunstmatige intelligentie om het zogeheten omdraaiproces ('turnaround') van vliegtuigen te verbeteren en vertragingen te voorkomen of te minimaliseren. Het omdraaiproces is alles wat er moet gebeuren met het vliegtuig vanaf het moment dat het wordt geparkeerd tot het moment dat het weer vertrekt. In dit tijdsbestek wordt het toestel klaargemaakt voor de volgende vlucht, stappen passagiers uit en in, en wordt bagage af- en ingeladen. Slimme camera's registreren start- en eindtijden van essentiële activiteiten rondom een toestel. De camerabeelden worden geanalyseerd en aan de hand van een algoritme voorspelt het systeem het tijdstip waarop het toestel klaar is voor vertrek. Zo weten we op voorhand of er kans is op een vertraging en of er maatregelen moeten worden getroffen.
Storingen en verstoringen in 2024
De operatie aan luchtzijde is in 2024 zeer goed verlopen. Wel hadden we te maken met twee grote storingen en een verstoring. Deze hadden op een aantal dagen merkbare impact op de vluchten van en naar onze luchthaven.
Een wereldwijde Windows-storing op 19 juli 2024, midden in de drukke zomerperiode, trof ook Eindhoven Airport. Het check-insysteem werkte urenlang niet, waardoor passagiers en ruimbagage handmatig moesten worden ingecheckt aan de balies. Daar ontstonden lange rijen. De meeste vluchten liepen een vertraging op van één à twee uur. Tien vluchten zijn geannuleerd.
Op 28 augustus 2024 ondervonden we grote gevolgen van een storing in de IT-netwerken van Defensie. Er was een softwarefout ontstaan in het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN), een zwaarbeveiligd netwerk dat defensielocaties met elkaar verbindt. Eindhoven Airport, het civiele gedeelte van de militaire luchthaven Eindhoven, valt onder het beheer van Defensie en daardoor hadden we direct last van de storing. Ook werden diverse overheidsdiensten getroffen. De hele dag zijn vluchten geannuleerd of omgeleid naar Schiphol, Brussel en Weeze.
De klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) voerde zaterdag 23 maart enkele uren actie op Eindhoven Airport. De meeste deelnemers protesteerden met een sit-in in de terminal. De actie heeft geen gevolgen gehad voor het vliegverkeer die dag. Wel hadden luchtvaartmaatschappijen uit voorzorg vluchten verplaatst of geannuleerd. WizzAir had vluchten vervroegd naar de ochtend. Transavia heeft vier vluchten geschrapt. Tijdens de storingen en verstoring is de veiligheid van het vliegverkeer, reizigers, bezoekers en medewerkers op geen enkel moment in gevaar geweest.
Het ministerie van Defensie heeft in 2024 vastgelegd wanneer grootschalige werkzaamheden aan de start- en landingsbaan van de militaire luchthaven Eindhoven beginnen: in februari 2027. De staatssecretaris van Defensie heeft dit op 29 maart aan de Tweede Kamer meegedeeld. De baan, die ook Eindhoven Airport gebruikt, gaat voor ruim vijf maanden dicht. Dat betekent dat onze luchthaven in die periode geen enkele vlucht kan laten opstijgen of landen.
Voor Eindhoven Airport en zijn partners is de tijdelijke sluiting een ingrijpende gebeurtenis. We zijn inmiddels begonnen met de voorbereidingen. Op alle vlakken willen we mogelijke negatieve gevolgen voorkomen of minimaliseren. Met de luchtvaartmaatschappijen overleggen we over het tijdelijk uitwijken van vluchten. Nadrukkelijk kijken we ook naar de gevolgen voor de luchthavenmedewerkers: we spannen ons in om ook de werkgelegenheid bij onze partners te behouden.
Upgrade
De kwaliteit van de start- en landingsbaan neemt af door gebruik, veroudering, weersinvloeden en het hoge grondwaterpeil. Vernieuwing is daarom noodzakelijk. Een bijkomend voordeel is dat naast het noodzakelijke onderhoud van de baan ook diverse verbeteringen en vernieuwingen worden doorgevoerd. De baan wordt aan de zijkanten verbreed met zogenoemde shoulders en de waterberging wordt uitgebreid. Er komt een extra taxibaan, waardoor het aantal baankruisingen omlaag gaat, wat de veiligheid ten goede komt.
Tijdens de werkzaamheden wordt in opdracht van Eindhoven Airport ook een hogere categorie landingssysteem geïnstalleerd. We werken nu nog met het Instrument Landing System (ILS), categorie I, wat in de praktijk betekent dat een piloot alleen mag landen bij minimaal 550 meter zicht. Het systeem krijgt een upgrade naar ILS categorie CAT IIIB, dat mogelijk maakt dat vliegtuigen in de meeste gevallen ook bij (zeer) dichte mist kunnen landen/starten. Met behulp van het nieuwe systeem kan de piloot met grote precisie de landingsbaan naderen.