Veiligheid is topprioriteit voor Eindhoven Airport. Iedereen die onze luchthaven bezoekt of er werkt moet kunnen rekenen op een veilige omgeving. Dat is een verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen; een goede samenwerking met de partners is essentieel. In perioden van grote bouwwerkzaamheden, tot in de komende jaren, is zelfs nog extra waakzaamheid geboden.
Als exploitant ziet Eindhoven Airport toe op de navolging van de regels. In alle processen en activiteiten van de luchthaven hebben we aandacht voor veiligheid en zo verantwoord mogelijk handelen. Ons ultieme doel is nul ernstige veiligheidsincidenten. Het is onze overtuiging dat ongevallen zijn te voorzien en te voorkomen.
Eindhoven Airport hanteert een Veiligheidsmanagement Systeem, dat bijdraagt aan de borging van de fysieke veiligheid op de luchthaven. Het onderkennen van trends, de analyse van voorvallen en het doorvoeren van verbeteringen zijn daarbij van groot belang. Onze focus is primair gericht op voorvallen waarvoor Eindhoven Airport zelf verantwoordelijk is en op het voorkomen ervan. We werken ook samen met partners op gebieden waar we ons medeverantwoordelijk voelen.
Vliegveiligheid
Om de vliegveiligheid van de luchthaven continu te verbeteren, stellen we samen met Vliegbasis Eindhoven jaarlijks doelstellingen vast, verdeeld over vier categoriën die hiernaast zijn weergegeven.
Runway incursions (voorvallen waarbij een vliegtuig, voertuig of persoon onterecht aanwezig is op gebied dat is aangewezen voor de start en landingen van vliegtuigen)
Pushback-afwijkingen (ongeoorloofde pushbackmanoeuvres van het vliegtuig op het platform)
Birdstrikes (aanvaringen tussen een vogel en een vliegtuig)
Negeren van de anti-collision lights (het aantal keren dat een voertuig achterlangs een vliegtuig rijdt terwijl de anti-collision lights van een vliegtuig aan zijn)
Categorie | 2024 | 2023 | Doelstelling |
Runway incursions | 0,10 | 0,31 | Max 0,18 per 1000 movements militair en civiel |
Pushbackafwijking | 0,10 | 0,10 | Max 0,25 per 1000 departures civiel |
Birdstrikes | 0,79 | 0,63 | Max 0,90 per 1000 movements militair en civiel |
Negeren anticollision lights | 1,23 | 1,36 | Max 1,00 keer per 1000 departures civiel |
Bovenstaande tabel weerspiegelt de resultaten in 2024 per doelstelling
Eén Air Traffic Management
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de militaire luchtverkeersleiding van de Koninklijke Luchtmacht bundelen hun krachten. Ze werken toe naar één civiel-militaire luchtverkeersmanagement. Het was de bedoelding dat de militaire luchtverkeersleiding in 2024 zou worden geïntegreerd in de civiele luchtverkeersleiding, en daarmee onder de verantwoordelijkheid van LVNL zou vallen, maar deze overgang is vertraagd. Een nieuwe ingangsdatum is nog niet bekend. In de nieuwe situatie wordt het luchtruim zo effectief mogelijk gebruikt, is de dienstverlening voor civiel en militair vliegverkeer gegarandeerd en blijven de grondwettelijke taken van Defensie geborgd. De projectnaam is 1ATM (één Air Traffic Management). Na de voltooiing is er één dienstverlener voor het beheer van het Nederlandse luchtruim onder 24.500 voet.
Vliegen met mist
In 2024 hadden we 6 dagen te kampen met mist (in 2023 waren dat er 2). Dat heeft impact gehad op vluchten vanaf/naar Eindhoven Airport. De komende jaren houden we beperkingen bij (dichte) mist. Als het nieuwe landingssysteem ILS categorie CAT IIIB in gebruik wordt genomen, na de baanwerkzaamheden in 2027, zullen we minder hinder ondervinden. Piloten kunnen dan ook bij dichte mist opstijgen en landen. Voor meer hierover, zie Baansluiting in 2027.
Systeemtest
In samenwerking met de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost faciliteerde Eindhoven Airport in november een zogeheten systeemtest. Daarbij wordt getest of de crisisorganisatie in de regio Zuidoost-Brabant in staat is om adequaat en conform de wettelijke eisen te reageren op een crisis. Aan de test, die elk jaar onaangekondigd plaatsvindt, deden verschillende crisisteams mee op zowel de luchthaven als bij de verschillende deelnemende instanties. Dit keer is een luchtvaartongeval op het luchthaventerrein gefingeerd. De test is in grote lijnen succesvol verlopen.
Safety score
Onze safety score (een indicatie van het aantal dagen zonder ernstige incidenten) kwam in 2024 uit op 97,3. In 2023 was de score 99,5. De doelstelling voor 2024 was vastgesteld op 98. Het is voor het eerst dat we deze doelstelling niet halen. Dit is toe te schrijven aan vijf incidenten op het platform waarbij respectievelijk één passagier en vier medewerkers van de grondafhandelaren waren betrokken. Twee van de vijf incidenten waren toe te wijzen aan de opstart van de nieuwe grondafhandelaar. Met extra voorlichting en informatieverschaffing is de veiligheidsbewustwording bij de nieuwe partij verhoogd.
Veiligheid in en om de terminal
Het totaal aantal geregistreerde voorvallen op de luchthaven, inclusief bijvoorbeeld verstuikingen en onwelwordingen van reizigers, is gestegen van 983 (2023) naar 1.337 in 2024. Voorvallen in de categorieën ‘letsel en ziekte’ en ‘onhandelbare passagiers’ vormden opnieuw het grootste aandeel van het totaal aantal meldingen. De meldingen in deze laatste categorie namen vooral toe, van 172 in 2023 naar 237 in 2024. We werken aan maatregelen om incidenten met onhandelbare passagiers te verminderen. In het najaar zijn we begonnen met het maken van een online campagne, waarbij aandacht zal worden gevraagd voor dit onderwerp. De Safety Performance Officer is hierbij aangesloten. De verwachting is dat de uitingen in het eerste kwartaal van 2025 gepubliceerd gaan worden.
Meldingen onveilige situaties
In 2024 hebben we 54 meldingen ontvangen via het meldingsformulier 'Onveilige situatie', dat op de website van Eindhoven Airport staat. Hiervan hadden 22 meldingen betrekking op veiligheid. In 2023 kregen we 52 meldingen, waarvan eveneens 22 meldingen betrekking hadden op veiligheid.
We hebben deze meldingen bekeken en beoordeeld. De meldingen die niet safety-gerelateerd waren zijn doorgezet naar de verantwoordelijke afdelingen binnen de luchthaven. Medewerkers van de luchthaven hebben interne mogelijkheden om onveilige situatie te melden. De meldingen zijn voor ons belangrijk: ze helpen ons incidenten of ongevallen te voorkomen.
Veiligheidsaudits
In 2024 heeft Eindhoven Airport zeven audits uitgevoerd bij de partnerbedrijven van de luchthaven. Deze audits, die jaarlijks plaatsvinden, richten zich specifiek op de werking van het Veiligheidsmanagement Systeem, de naleving van gemaakte afspraken en de geldende voorwaarden. Bevindingen betroffen vooral het onvolledig documenteren en incorrect volgen van procedures. Verbeteracties zijn besproken.
Daarnaast heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op 1 augustus 2024 de jaarlijkse continueringsaudit gehouden. De audit is succesvol afgerond, er zijn geen afwijkingen geconstateerd.
Eind oktober voerde de Nederlandse Vereniging van Luchthavens de jaarlijkse interne audit uit. Het doel van de audit was om de mate van beheersing van de (luchtvaart)veiligheid op en door Eindhoven Airport te beoordelen. Tijdens de audit werd één bevinding vastgesteld met betrekking tot de beleidsverklaring in het Luchthavenhandboek. Dit zal worden gecorrigeerd in de eerstvolgende update van het handboek.
Bewustwording
Eindhoven Airport werkt continu aan het vergroten van de bewustwording onder de mensen die op de luchthaven werkzaam zijn. We publiceren interne 'Safety Bulletins', waarin we op een toegankelijke manier voorvallen en belangrijke thema's bespreken.
We hebben net als in andere jaren twee Safety Walks gehouden, wandelingen over het luchthaventerrein die focussen op mogelijke risico's die passagiers, bezoekers en medewerkers kunnen lopen. Medewerkers van diverse afdelingen doen hieraan mee. Bij de walks in 2024 was er onder meer extra aandacht voor de veiligheidssituatie bij het logistiek centrum, parkeergarage P1 en de milieustraat aan de luchtzijde. Ook is er gekeken naar de veiligheid in het bouwgebied voor de uitbreiding van de terminal.
Cybersecurity
Sinds begin 2024 heeft Eindhoven Airport een fulltime Information Security Officer (ISO). Zijn taken zijn gericht zijn op het versterken en waarborgen van de cyberveiligheid van de luchthaven, het verder implementeren van het Information Security Management System (ISMS) en het versterken van het awareness-programma.
Betrouwbare informatievoorziening en digitale oplossingen zijn cruciaal voor Eindhoven Airport. De veiligheid van de IT-systemen houdt onverminderd onze aandacht vanwege de impact van cyberdreigingen op onze bedrijfsvoering, reputatie of financiële positie. We volgen de voortdurend ontwikkelende wet- en regelgeving en standaarden die gelden in ons werkveld. We passen onze informatiebeveiliging hier continu op aan.
Ondermijning
Luchthavens zijn kwetsbaar voor ondermijnende criminaliteit, zoals drugssmokkel, mensenhandel en witwassen. Eindhoven Airport spant zich in om deze criminaliteit tegen te gaan, in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de gemeente Eindhoven en partnerbedrijven.
In 2023 heeft onderzoek plaatsgevonden naar de aard en omvang van de ondermijning op Eindhoven Airport en ook de risico's die worden gelopen. De Driehoek-plus van de gemeente Eindhoven (burgemeester, politie, Openbaar Ministerie en Belastingdienst) had hiertoe opdracht gegeven. Behalve Eindhoven Airport zelf waren ook Flight Forum, Vliegbasis Eindhoven en Park Forum bij het onderzoek betrokken. De resultaten zijn in januari 2025 gepresenteerd.