Jaarverslag 2024

Voorwoord

Eindhoven Airport gaat een enorme kwaliteitssprong maken. En de aanloop hebben we in 2024 ingezet: we zijn begonnen met de nodige uitbreiding van de terminal. Na jaren van voorbereidingen startte de bouw in november. Het besluit om te investeren in een grotere terminal, die over drie jaar volledig gereed zal zijn, is een kwaliteitsslag naar meer ruimte, licht en lucht voor onze passagiers en medewerkers.

Wie de afgelopen jaren in drukke perioden via Eindhoven Airport heeft gereisd, weet het: de huidige terminal is krap bemeten. Vooral in de aankomsthal en het gebied achter security is de ruimte te beperkt. De huidige terminal is berekend op ongeveer 5 miljoen reizigers per jaar, terwijl we er in 2024 zo'n 6,8 miljoen mochten verwelkomen, ongeveer evenveel als in 2023.

Aan dat ruimtegebrek gaan we de komende jaren wat doen, uiteraard op zo'n manier dat de reizigers en andere gebruikers van de luchthaven er zo min mogelijk last van ondervinden. Het vloeroppervlak van de terminal vergroten we met bijna 50 procent, er komen nieuwe gates bij, de aankomsthal wordt ruimer, en we kunnen meer horeca aanbieden. Bovendien komt er een grotere, moderne bagagekelder. De sleutelwoorden zijn gemak en comfort. Het wordt een terminal waar de bezoekers én de medewerkers zich nog beter thuis voelen.

Kwaliteit, leefomgeving, duurzaamheid

Kwaliteit speelt een belangrijke rol in onze strategie, die we in 2024 hebben herijkt. De essentie blijft hetzelfde – Eindhoven Airport wil de regio versterken – maar we hebben een scherpere focus aangebracht met drie dragende pijlers: de kwaliteit van de luchthaven, de band met de leefomgeving en een centrale rol voor duurzaamheid. Met deze focusgebieden leggen we onze ambitie en koers nog duidelijker vast. Als luchthaven voor de regio wil Eindhoven Airport een goede buur zijn en blijven, een organisatie die oog heeft voor de omgeving en de mensen die daar wonen en werken, vanzelfsprekend inclusief haar eigen medewerkers.

Het vijfpuntenplan voor verdere verduurzaming dat we eind 2023 hebben gepresenteerd blijft onverminderd van kracht: we willen verduurzamen en wel zo snel mogelijk. Het vliegverkeer op onze luchthaven moet in 2030 minimaal 30 procent minder CO2 uitstoten dan in 2019. Om dat te bereiken, ondernemen we actie. Vanaf 2026 zal er vrijwel geen capaciteit meer zijn voor privévluchten. Daarnaast stimuleren we nu al het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof. En vanaf 2030 willen we alleen nog de nieuwste, minst vervuilende generatie toestellen ontvangen. Met onze ambitieuze doelen zijn we een koploper in de luchtvaartsector.

We willen in alle opzichten nog beter worden. Dat kunnen we omdat Eindhoven Airport er heel goed voor staat. 2024 was voor Eindhoven Airport in financieel opzicht een recordjaar: de omzet steeg met bijna 10 procent naar 96,2 miljoen euro (2023: 87,7 miljoen euro), het bedrijfsresultaat van 19,2 miljoen euro naar 23,3 miljoen euro. Onze robuuste financiële positie maakt het niet alleen mogelijk dat we forse investeringen kunnen doen, maar ook dat we eventuele minder sterke perioden en andere uitdagingen met vertrouwen tegemoet kunnen treden.

Baanrenovatie in 2027

Eén zo'n uitdaging is onontkoombaar. In 2024 heeft het ministerie van Defensie besloten dat de start- en landingsbaan van de (militaire) luchthaven Eindhoven vanaf februari 2027 ruim vijf maanden dichtgaat vanwege een grondige renovatie. Dit is de baan waarvan ook Eindhoven Airport gebruikmaakt, wat betekent dat de luchthaven in die periode geen vluchten kan uitvoeren.

De baanwerkzaamheden zijn verwacht, daarom zijn we klaar voor deze ingrijpende gebeurtenis. De voorbereidingen zijn al in volle gang. We gaan zo slim mogelijk gebruikmaken van deze periode. In deze maanden kunnen we projecten en onderhoudswerkzaamheden plannen die anders overlast voor reizigers zouden hebben veroorzaakt. Zo valt de laatste bouwfase van de nieuwe terminal precies tijdens de baansluiting. Verder kunnen we ons verheugen op een betere landingsbaan, met een extra taxibaan voor de vliegtuigen, die de efficiency en veiligheid ten goede komt. Bovendien wordt het gewenste ILS-landingssysteem categorie 3 geïnstalleerd, waarmee vliegtuigen ook in heel dichte mist kunnen opstijgen en landen.

Nu al overleggen we met onze partners over het tijdelijk uitwijken van vluchten. We willen samen passende oplossingen vinden en de negatieve consequenties minimaliseren. Daarbij houden we ook rekening met de medewerkers: we zetten ons maximaal in om de werkgelegenheid te behouden, zowel bij de luchthaven zelf als bij onze partnerbedrijven.

Schaalsprong in de regio

Grote projecten liggen dus in het verschiet. Dat neemt niet weg dat we ons ondertussen dag in, dag uit blijven inzetten voor de reizigers die nú vliegen vanaf en naar Eindhoven. We zijn trots dat ook dit jaar weer veel mensen hebben gekozen voor de grootste regionale luchthaven van Nederland. Opvallend is de verschuiving die gaande is in de samenstelling van de reizigerspopulatie. Was zo'n vijf jaar geleden één op de vijf passagiers iemand uit het buitenland die hier op bezoek kwam om vrienden of familie te bezoeken, tegenwoordig is dat één op de drie. Voor veel reizigers, inmiddels 45 procent, is Eindhoven Airport de luchthaven van bestemming.

Deze ontwikkelingen weerspiegelen de verdere internationalisering van de Brainportregio. Naar verwachting zet die onverminderd door. Alleen al de voorziene uitbreiding van chipmachinefabrikant ASML op Brainport Industries Campus, die naar schatting 20.000 directe arbeidsplaatsen genereert, veroorzaakt een nieuwe schaalsprong. Dat gaat effect hebben op de hele regio – inclusief Eindhoven Airport – met name wat betreft de ontsluiting van het hele gebied en de benodigde voorzieningen. En ook op wie er naar en van onze luchthaven vliegt.

Dank

Al deze uitdagingen kunnen we aan. We putten vertrouwen uit de tevredenheid van onze klanten. De Net Promoter Score (NPS) in 2024 bleef stabiel op +43. Ook onze medewerkers tonen zich tevreden over hun werk en hun werkomgeving. Wat uiteraard essentieel is, want zij zijn het uiteindelijk die ons bedrijf máken. Hun flexibiliteit en gedrevenheid zijn goud waard. Ik dank ook onze partnerbedrijven en hun mensen. Alle gezamenlijke inspanningen maken Eindhoven Airport steeds sterker – vandaag, morgen en in die veelbelovende toekomst.

Roel Hellemons
Algemeen directeur/CEO Eindhoven Airport