Jaarverslag 2021

Airlines en bestemmingen

De bestemmingen vanaf Eindhoven Airport in 2021

Eindhoven Airport verwelkomde in 2021 twee nieuwe luchtvaartmaatschappijen. In mei startte Air Arabia met een route vanaf Eindhoven Airport naar Nador in Marokko (2x per week). In juli volgde Royal Air Maroc met eveneens een verbinding met Nador in dezelfde frequentie. De luchthaven kreeg er zeven nieuwe bestemmingen bij. Vooral Wizz Air breidde zijn routenetwerk vanaf Eindhoven Airport flink uit. De Hongaarse luchtvaartmaatschappij voegde zes nieuwe bestemmingen toe. Het startte met een vlucht tussen Eindhoven Airport en Sarajevo in Bosnië en Herzegovina (3x per week). Hiermee verzorgt de luchtvaartmaatschappij vanaf Eindhoven Airport de enige directe verbinding tussen Nederland en deze hoofdstad. Andere nieuwe verbindingen vanaf Eindhoven Airport die Wizz Air startte zijn Rome Fiumicino (3x per week), Banja Luka in Bosnië en Herzegovina (2x per week), Boergas in Bulgarije (2x per week) en Chisinau in Moldavië (2x per week). Verder startte Wizz Air met een route naar de Oekraïense hoofdstad Kiev (2x per week). Ryanair startte een route tussen Eindhoven Airport en Zagreb; de hoofdstad van Kroatië (2x per week).

Met de zeven bestemmingen die in 2021 werden toegevoegd, kwam het aantal hoofdsteden dat via vluchten vanaf Eindhoven Airport bereikbaar is op 26.

Op Eindhoven Airport waren in 2021 tien airlines actief. Samen boden zij passagiers in totaal 79 bestemmingen, verspreid over 27 landen, aan.

Ryanair, Wizz Air en Transavia bleven net zoals in 2019 en 2020 de drie grootste luchtvaartmaatschappijen op Eindhoven Airport.

Air Arabia was een van de nieuwe luchtvaartmaatschappijen in 2021

Aantal passagiers

De coronapandemie en de daarmee samenhangende reisrestricties zorgden vooral in de eerste helft van 2021 voor een forse daling van de passagiersaantallen (aankomend en vertrekkend). In 2021 telde Eindhoven Airport in totaal zo'n 2,7 miljoen passagiers (2020: 2,1 miljoen, 2019: 6,7 miljoen). Dit is een stijging van ruim 28 procent ten opzichte van 2020. De gemiddelde bezettingsgraad per vliegtuig lag op zo'n 71 procent.

In 2021 vond er geen officieel onderzoek plaats naar het reismotief onder de passagiers op Eindhoven Airport. Echter net als in 2020 was de vraag om vanuit de eigen regio op vakantie te gaan hoog mede gedreven door de coronapandemie. Daarnaast was er een hogere vraag vanuit het VFR-segment (familie- en vriendenbezoek voor internationals die in de Brainport regio wonen en werken). Zakelijk verkeer heeft door de coronapandemie een langere tijd nodig voor volledig herstel. Door middel van een aantal strategische partnerships (waar onder Eindhoven Citymarketing, VisitBrabant, Van Gogh Brabant, Glow) heeft Eindhoven Airport ook in 2021 proactief ingezet op het stimuleren van kwalitatief bezoek aan de regio. Met deze partners is een meerjarig partnership gesloten om ook deze opgave vanuit het advies van Pieter van Geel in te vullen. Dit zal uiteindelijk leiden naar meer inkomende bezoekers naar de regio voor de komende jaren. Hiervan gaan attracties, musea en horeca profiteren.

Veilig en verantwoord reizen

Ook in 2021 heeft de luchthaven ingezet op veilig en verantwoord reizen in coronatijd. Passagiers en andere belanghebbenden zijn via diverse communicatiemiddelen geïnformeerd over de geldende maatregelen. Hiervoor zetten we de website, social media, weekbladen en de BurenApp in. Ook in de terminal en op het voorterrein zijn communicatiemiddelen ingezet en voorzieningen getroffen ter optimalisatie van de hygiëne. Daarnaast zijn ook in 2021 safety hosts en flow officers ingezet voor de controle op de maatregelen en benodigde documenten. Het dragen van een mondkapje in (delen van) de terminal was ook in 2021 verplicht.

Net zoals in het voorgaande jaar is de communicatie over de landelijke coronamaatregelen zorgvuldig en frequent afgestemd en gecommuniceerd met de partnerbedrijven op de luchthaven. Doordat Eindhoven Airport als vertegenwoordiger van de regionale luchthavens is aangehaakt bij de stuurgroep Veilige en Gezonde Luchtvaart onder leiding van het ministerie van IenW konden aanwijzingen in afstemming met betrokken stakeholders snel worden geïmplementeerd.

Safety hosts verwelkomden reizigers en wezen hen op de geldende coronamaatregelen